*Nettavisen* Nyheter.

180 nye jenter

Om kvelden forandres hovedgaten i sentrum til horestrøk.

Siden i fjor har antallet utenlandske prostituerte, som jobber på gaten, økt med 180 stykker.

Sentrum: I hovedsak er det nigerianske jenter som kommer til Norge for å selge seksuelle tjenster, og i løpet av de tolv siste månedene har nesten to hundre prostituerte funnet veien til sentrumsgatene i Oslo.

Når vi har en så markant økning, merkes det godt i bybildet, sier stasjonssjef ved sentrum politistasjon, Bjørn Hansen.

Agressive og truende

Politiet får mye klager fra folk som sjeneres og plages av agressive prostituterte.

Flere jenter, betyr større kamp om kundene, og vi opplever at det gir utslag på hvordan de oppfører seg. Noen blir mer agressive i fremgangsmåten og kan rett og slett virke truende på folk., sier Hansen.

I løpet av en kveld har politiet ved et enkelt tilfelle talt over 70 jenter på Karl Johan.

Vi ser at de tradisjonelle strøkene for sexsalg ikke strekker til, og at de prostituerte sprer seg mer utover. Så lenge jentene ikke lager bråk eller er til genanse kan ikke politiet gjøre noe. Prostitusjon er lovlig i Norge, sier Hansen.

Andre lovbrudd

Politiet følger med på trafikken, men har ikke myndighet til å gjøre noe med selve sexsalget.

Vi kan bøtelegge for agressiv atferd, og det kommer vi også til å gjøre i større grad fremover. Samtidig kan vi bøtelegge når det forgår sex på offentlig plass og selvfølgelig gå hardt på bakmennene, sier Hansen.

Politiet har en egen gruppe kalt STOP, som jobber mot bakmenn i prostitusjonsmiljøet.

Vi ser nå nøye på huseiere som leier ut til prostituerte og om de kan straffes etter hallikparagrafen. Antatt fortjeneste vil inndras og de må regne med å møte i retten og eventuelt tilbringe tid i fengsel, sier Hansen.

Få norske jenter

Ofte står det folk bak de prostituerte jentene, men ikke alle har halliker eller er del av et organisert nettverk.

Uansett vet de at det er et marked her i Norge og det er derfor de kommer hit, sier Hansen. Den massive økningen av utenlandske jenter og dumping av priser, har gjort at det i følge politiet snart ikke er norske gateprostituerte igjen.

De få som er igjen holder til på det som kalles «den norske stripa» ved kvadraturen, men de er nesten skjøvet ut av markedet, sier stasjonssjefen.

Politiet har også registrert at den prostitusjonstrafikken som var utenfor sentrum er mer eller mindre borte. For eksempel var det en del som jobbet på Aleksander Kiellandsplass

Nå er de konsentrert i sentrum og det er mange av dem. Folk sjeneres av det og sånn kan vi ikke ha det, sier Hansen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag