RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Maj Britt Andersens møte med fem år gamle Indrani har resultert i plate og konsert til inntekt for FORUTs barneaksjon.
Maj Britt Andersens møte med fem år gamle Indrani har resultert i plate og konsert til inntekt for FORUTs barneaksjon. Foto: FOTO: PROMO

2000 barn til gratis-konsert på Haugen

Rundt 2000 barnehagebarn samles på St. Hanshaugen når Maj Britt Andersen og FORUT inviterer til solidaritetskonsert på tirsdag.

St. Hanshaugen: – Jeg gleder meg noe innmari og øver for harde livet. Med 50 barn på scenen fra Steinerskolen jenterkor og rundt 2000 barn blant publikum, blir dette et kjempekor, sier Maj Britt Andersen.

Ny rekord

Tirsdag klokka 12 fylles St. Hanshaugen med over 2050 barnehage- og barneskolebarn og voksne, når Andersen og FORUTs barneaksjon inviterer til gratis konsert.

– Vi er utrolig glade for så stor respons. Per dags dato har 1250 barnehager og skoler i landet meldt seg på aksjonen. Det er ny rekord i løpet av de 20 årene vi har holdt på, sier prosjektleder Ingvar Midthun.

For FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling, handler det om å lære barn i Norge om barn i andre land. Tidligere har Geir Lystrup laget tre CD-plater med barneaksjonen. I år tok Maj Britt Andersen over stafettpinnen og reiste i januar sammen med FORUT til India, et av FORUTs prosjektland.

Fascinert av India

– Jeg visste fra før at barneaksjonen gjør en veldig bra jobb, så jeg var ikke vanskelig å be. Lysten ble desto større da jeg fikk vite at vi skulle reise til India, et land jeg alltid har vært veldig fascinert av.

I slummen i millionbyen Bangalore møtte Andersen fem år gamle Indrani. Resultatet ble albumet «Indranis sang», en helstøpt barneplate der Toten møter Bollywood.


– På plata forteller jeg historien til Indrani med utgangspunkt i en helt vanlig dag i hennes liv. Jeg fulgte henne fra soloppgang til solnedgang: Da hun dro fra slummen tidlig om morgenen på vei til barnehagen. Fra enkle kår, til en barnehage drevet av utviklingsorganisasjonen APSA, en flott barnehage der utrolig flinke folk underviste og barna fikk god mat, og tilbake til slummen om ettermiddagen igjen. I barnehagen lignet hennes hverdag på mange måter den norske barn har, men kontrasten til å sove på et lite jordgulv i slummen sammen med foreldrene og søsknenen sine var stor, forteller Andersen.

Store kontraster

For henne er det først og fremst de store konstrastene som gjorde inntrykk under oppholdet i landet.

– Slummen ligger vegg i vegg med store hus og enorm rikdom. Men selv om de som lever i slummen er ekstremt fattige, har de det bra med så mange andre ting. Samholdet dem imellom fascinerte meg veldig, sier Andersen.

Konserten setter startskuddet for aksjonen som varer ut hele 2010. Målet er å samle inn mest mulig penger til andre barn rundt om i verden.

– Vi er tydelige på at vi ønsker å gjøre noe godt for barn i andre deler av verden som har like mye som barn i Norge har. Samtidig ønsker vi å lage en positiv ramme rundt dette. Barna får smake på at verden er stor, spennende og annerledes, samtidig som vi fokuserer på alt som er likt og gøy. Dette er en viktig del av det å vokse som menneske. På en måte blir det sidestillt med å lære trafikkreglene, sier Midtun.

Trenger flere barnehager

Han mener barn ofte er mer bevisst på at de lever i et flerkulturelt samfunn enn voknse.

– Går man inn i en norsk skole eller barnehage i dag, ser man hvor tett på det faktisk er. De fleste barn i dag har venner fra flere verdensdeler.

Selv om påmeldingen allerede er oppe i over 1000 barnehager og skoler, er kvoten på ingen måte fyllt.

– Vi håper at stadig flere fortsetter å melde seg på både av private og offentlige barnehager. Jo flere som vil bidra, jo bedre!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere