22 av 41 butikker solgte øl til mindreårige

Stig Johan Berggren, leder i Oslo Juvente, er skuffet over årets tall fra Juventes skjenkekontroll.

Stig Johan Berggren, leder i Oslo Juvente, er skuffet over årets tall fra Juventes skjenkekontroll. Foto: FOTO: JUVENTE

Halvparten av dagligvarebutikkene i Oslo selger alkohol til mindreårige, viser tall fra Juventes skjenkekontroll.

Adrian Farner Rogne sier kommunen må bli mye strengere. Foto: FOTO: JUVENTE

OSLO: Skjenkekontrollen viser at 54 prosent av de kontrollerte butikkene i Oslo solgte alkohol til Juventes kontrollører.

Del på Facebook

– I Oslo solgte 22 av 41 butikker alkohol til mindreårige i våre kontroller. I østkantbydelene var det 15 av 32 butikker som solgte, sier Stig Johan Berggren, leder i Oslo Juvente.

Stygge tall

På St. Hanshaugen solgte 11 av 16 dagligvarebutikker alkohol til mindreårig ungdom. I Gamle Oslo fikk ungdom mellom 14 og 16 år kjøpe alkohol hos seks av 16 butikker.

På Grünerløkka og Sagene solgte tre av seks butikker alkohol til Juventes kontrollører.

I løpet av vinteren i fjor gjorde Juvente 558 kontroller i 295 butikker i 34 kommuner over hele landet. 48 prosent av de kontrollerte dagligvarebutikkene solgte alkohol til ungdom mellom 14 og 16 år.

I Oslo solgte seks prosent flere dagligvarebutikker alkohol til mindreårige. Berggren er skuffet.

– Det er kommunens ansvar å kontrollere butikkene. I tillegg til å bedre kontrollene må kommunen inndra løyvet hvis de oppdager at en butikk bryter alkoholloven, sier han.

Er ikke strenge nok

Adrian Farner Rogne, forbundsleder i Juvente, forteller at tallene i fjor lå på 43 prosent i Oslo og på landsbasis. I år er det utført kontroller i dobbelt så mange dagligvarebutikker i Oslo, og resultatene viser at tallene stiger.

– Næringsetaten gjør ganske mange kontroller, men de inndrar sjelden bevillinger. Det er liten til ingen straff for å bryte alkoholloven i dagligvarebutikker, sier han.

Farner Rogne forteller at Næringsetaten i Oslo jobber med å redusere salget av alkohol til mindreårige på utesteder og andre serveringssteder, men at dagligvarebutikkene har rimelig frie tøyler.

Tallene fra Juvente-kontrollen underbygger dette, og Farner Rogne mener det burde fokuseres mer på dagligvarebutikker som bryter alkoholloven.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.