RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

24 butikker i Oslo selger øl til mindreårige


– IKKE BRA: Styremedlem i Juvente Stig Johan Berggren er ikke imponert over resultatene etter kontrollen. – 24 år 60 butikker selger øl til ungdom under 18 år. Det er alvorlig, sier han.
– IKKE BRA: Styremedlem i Juvente Stig Johan Berggren er ikke imponert over resultatene etter kontrollen. – 24 år 60 butikker selger øl til ungdom under 18 år. Det er alvorlig, sier han. Foto: FOTO: Juvente
Juventes medlemmer har kjøpt alkohol i flere av Oslos butikker. Av 60 butikker, solgte 24 stykker øl til mindreårige.

OSLO: I fjor høst gikk ungdommer mellom 14 og 16 år rundt og forsøkte å kjøpe alkohol i 60 butikker i Oslo.Det er den rusfrie ungdomsorganisasjonen Juvente som står bak forsøket.

LES OGSÅ: Selger øl til 16-åringer

32 salg

Det hele resulterte i en rapport som konkluderer med at 24 salgssteder gikk «rett i fellen».

Videre kommer det fram at det er gjort 130 kjøpsforsøk, og 32 resulterte i at ungdommen kunne spasere ut av butikken med øl. Det tilsvarer en andel på 25 prosent salg.

– Dette er ikke bra. Det er fortsatt mange som selger alkohol til mindreårige, og som ikke sjekker leg, sier styremedlem i Juvente, Stig Johan Berggren.

– Realistisk

– Grunnen til at Juvente gjennomfører kontrollene, er fordi vi er opptatt av at ungdommer ikke skal få kjøpt alkohol. Det er en realistisk situasjon når vi sender inn mindreårige for å kjøpe alkohol, sier Berggren.

Skjenkekontrollkampanjen startet i 2007. Salgstallene har gått noe ned siden den gang.

Kontrollene er noe organisasjonen gjør på landsbasis.

Skal bruke rapporten

Næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) lover at rapporten skal gis til næringsetaten, og at den skal brukes flittig.

– Det er nyttig med rapporten når butikker skal sjekkes av våre kontrollører, sier han.

Bjercke forteller at det allerede er bestemt at kontrollene av skjenking og salg til mindreårige skal bli mer målrettet og kontrollert.

– Vi kommer til å gå etter steder vi tror vi finner snusk, og etter steder vi har erfaring med salg til mindreårige, sier han.

– Salg til mindreårige er den mest alvorlig overtredelsen i alkoholloven.

 

"Greit, siden du er asiatisk"


Flere ungdommer har fungert som kontrollører. I rapporten forteller to av dem om sine opplevelser:

"Jeg gikk inn i en butikk for å kjøpe alkohol. Da jeg kom til kassa virket kassereren (som også var av asiatisk opprinnelse) først skeptisk til å selge. Men så sa han “okei da, det er greit, siden du er asiatisk”.

" Kontrolløren glemte å ta med kvitteringen for ølkjøpet. Da han gikk tilbake for å få den, så kunne ikke kassadamen gi ham den. Så måtte butikksjefen tilkalles. Men da var det allerede slått inn for mange varer etter ølkjøpet, så vi fikk en håndskrevet kvittering. Men butikksjefen spurte ikke om leg han heller."

 

LES FLERE SKJENKESAKER FRA OSLO:

Nå skal utelivsverstingene tas

- Shotting er farlig

Føler seg trygge på byen

Vil ha flere skjenkekontrollører
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere