RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

25-årsdagen for Scandinavian Star-ulykken markeres

Brannen ombord i Scandinavian Star var fullstendig ødeleggende, arkivbildet viser den til kai i Lysekil hvor de siste restene av brannen ble slukket.
Brannen ombord i Scandinavian Star var fullstendig ødeleggende, arkivbildet viser den til kai i Lysekil hvor de siste restene av brannen ble slukket. Foto: Per Løchen / Scanpix
Sist oppdatert:
Det markeres i Oslo med dronningen og statsminister til stede.

OSLO: Tirsdag er det 25 år siden brannen om bord i ferja Scandinavian Star.

– 25 år ... på den ene siden er det et kvart århundre. Det er lang tid. På den andre siden er det som det var i går. Når vi får en slik markering, kommer alt så nært igjen, sier Grete Holen fra støttegruppa til NTB.

De pårørende har aldri fått skikkelig svar på hva som skjedde den fatale natten til 7. april 1990. 159 mennesker mistet livet.

Dronning Sonja, statsminister Erna Solberg, den danske ambassadøren Torben Brylle, Oslos ordfører Fabian Stang og en rekke andre gjester kommer til markeringen ved Akershus festning tirsdag ettermiddag. (©NTB)

Dette skjedde:

* Ferja Scandinavian Star ble satt inn på ruten Oslo – Frederikshavn fredag 6. april 1990. På den første turen brøt det ut brann. 159 personer omkom, de fleste var nordmenn.

* Brannen startet trolig ved 2-tiden natt til lørdag 7. april. De første meldingene gikk ut på at alle var reddet. Noen timer senere ble det klart at et stort antall mennesker ikke hadde kommet seg ut. Skipet ble trukket til Lysekil i Sverige, der de omkomne ble hentet ut og identifisert.

* Det ble funnet flere mangler ved redningsutstyret om bord. Den norske kapteinen og to danske redere ble stilt for retten og dømt til korte straffer.

* En dansk lastebilsjåfør som omkom i brannen, ble utpekt som skyldig i brannstiftelse.

* I ettertid er det kommet fram nye opplysninger, og Støttegruppen for overlevende og pårørende har krevd ny etterforskning. Blant annet er det hevdet at eiere og mannskap kan ha stått bak brannen. Undersøkelser viser at det var flere branner som startet på flere forskjellige steder i skipet, og på forskjellige tidspunkter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere