250.000 til Vækerøstuene kroner

André Korsaksel kan fortelle leietaker og kunstneren Bjørg Thorhallsdottir at Byantikvaren bevilger 250 000 kroner til Vækerøstuen. Foto: Vidar Bakken

André Korsaksel kan fortelle leietaker og kunstneren Bjørg Thorhallsdottir at Byantikvaren bevilger 250 000 kroner til Vækerøstuen. Foto: Vidar Bakken

Byantikvaren har bevilget 250.000 kroner til "Firkanten". Da ble både eier Bestum Vel og kunstneren Bjørg Thorhallsdottir fornøyde.

VÆKERØ: - Dette er et av de største kommunale enkelttilskudd som er bevilget. Vi ser at dette er et kulturmiljø av høy bevaringsverdi. Samtidig hadde søknaden fra Bestum Vel høy kvalitet, sier antikvar André Korsaksel.

Slutten av 1700-tallet

Vækerøstuene ligger tett inntil E18 og kan ses i et glimt av bilistene som raser forbi. Her ligger et lite eldorado som huser forskjellige kunsthåndverkere. De små stuene ble sannsynligvis bygget på slutten av 1700-tallet i forbindelse med utskipning av trelast under Løvenskiold Vækerø. Fraktfolkene som kjørte frem tømmer holdt til i stuene. Gjennom historien har forfallet truet Vækerøstuenes eksistens, men kom på 60-tallet under Bestum Vels vinger.

Det er den minste av stuene, "Firkanten", som skal nyte godt av pengene. Bydel Ullern bevilget tidligere i år 100.000 kroner til det samme formålet.

- Pengene skal gå til å sette i stand tak og vegger utvendig. Her vil vi se til at håndverkerne går forsiktig frem, så mest mulig av de originale delene av huset blir ivaretatt, sier Korsaksel.

Rene Skomakergata

Det er bildekunstneren Bjørg Thorhallsdottir som i dag leier Firkanten. En sprudlende kunstner mottar nyheten med glede.

- Jeg er veldig glad for at det gjøres noe. Alle legger merke til disse stuene. Firkanten har masse god energi, og det er koselig å være her. Det er rene "Skomakergata". Her er det mye historie i veggene, som det er viktig å ta vare på, sier Thorhallsdottir, som flyttet inn ved juletider.

Hun har jobbet under vanskelige forhold.

- For meg som maler har det vært problematisk på grunn av den høye fuktigheten. Den kan skade arbeidene mine. Nå håper jeg det skal bli bedre, slik at jeg kan fortsette å jobbe her, sier Thorhallsdottir, som er representert med en rekke utstillinger og arbeider i inn- og utland.

- Vi skal kvalitetssikre arbeidet, og det er det eksteriørmessige som er vårt anliggende. Det innebærer også selve bygningskonstruksjonen. Vedlikeholdssituasjonen er som man ser under pari, forklarer Korsaksel, som også får besiktige bygget fra innsiden.

Viktig signal

Bestum Vels leder, Per Øyvind Hansen, er svært fornøyd.

- Dette er et gammelt bygg som tidens tann har tæret på. Det er et veldig viktig signal som Byantikvaren og bydelen gir når de vil ta vare på Vækerøstuene og miljøet rundt. Dette er vi glade for. Samtidig vil vi ta kontakt med lokale aktører som for eksempel Løvenskiold Vækerø, som vi vet er interessert i å bidra til vedlikehold av lokal bygningsmasse. Vedlikehold er kostbart, sier Hansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.