RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Leder av Velferdstinget, Fredrik Øren Refsnes frykter at kunnskapsbyen Oslo skal svekkes som følge av studentboligmangelen. FOTO: NILS SKUMSVOLL
Leder av Velferdstinget, Fredrik Øren Refsnes frykter at kunnskapsbyen Oslo skal svekkes som følge av studentboligmangelen. FOTO: NILS SKUMSVOLL

3500 studenter har ikke noe sted å bo

Ferske tall viser at 3500 studenter står uten sted å bo. Samtidig frykter Velferdstinget store mørketall. Krise for kunnskapsbyen Oslo, sier leder Fredrik Øren Refsnes.

BJØLSEN: Det er en boligkrise den situasjonen vi ser i Oslo nå, sier leder av Velferdstinget i Oslo, Fredrik Øren Refsnes.

Ved studiestart i år sto rundt 5000 studenter på liste for å få studentbolig, mens køen denne uka var på 3500. For mange får det dramatiske konsekvenser.

Går utover det faglige

Det kan ødelegge fryktelig mye. Mange sier ja til å bo for dyrt, og bruker store deler av september og oktober til å jobbe for å betale husleia fordi studielånet ikke strekker til. Det går naturlig nok utover både det faglige og det sosiale, sier Øren Refsnes, som frykter at Oslo svekkes som følge av boligkrisen.

Kunnskapsbyen Oslo svekkes når vi ikke kan tilby studentboliger. Sånn det er i dag så ligger alle studentboligene godt under markedspris på leie, men når vi ikke kan tilby bolig til alle som vil ha er det utleiers marked, sier Øren Refsnes, som nå frir til politikerne for å løse situasjonen.

Postitive tilbakemeldinger

Vi har vært og snakket med Kunnskapsdepartementet i dag, og vi fikk mye gode tilbakemeldinger. Det er vi selvfølgelig veldig glad for, men det krever mer enn det. I tillegg til midler fra staten må Oslo kommune bidra med tomter, sier Øren Refsnes, som forteller om studenter som sover på alt fra kompisers sofa til midlertidige sovesaler i begynnelsen av studieåret.

Studentsamskipnaden har opprettet nødinnkvarteringer. Det er for eksempel peisestuer eller andre fellesarealer på eksisterende studentboliger, som er gjort om til sovesaler, sier han.

For å bøte på boligkrisen ser både Studentsamskipnaden og Velferdstinget nå på om det er mulig å gjøre dette også andre steder.

Det er flere fellesarealer som er lite i bruk, som for eksempel her på Bjølsen hvor resepsjonen er lagt ned. Da må vi se på om det er mulig å bygge om dette til studentboliger, sier Øren Refsnes.

Vil ha tomt til 1 krone

For Velferdstinget er det likevel langsiktig jobbing som er målet, slik at studentbyen Oslo på sikt kan tilby studenter gode, rimelige boliger. En av stjernetomtene de har i kikkerten er tomta der Sogn videregående skole ligger. Etter planen skal skolen være utflyttet i 2011, og da håper Fredrik Øren Refsnes at kommunen kan gi Oslo-studentene et boligløft.

Nå fikk jo Vålerenga tomt til 1 krone for å bygge stadion, så det er kanskje noe kommunen kan tenke på for å hjelpe studentene i byen også, avslutter han.

Fredrik Øren Refsnes

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere