37 somre på Ekebergsletta

Elsa Stigen Ringdal sjekker hvordan det står til i boden hvor mannen Rolf Eirik Ringdal (bildet) står. Hele familien Ringdal er engasjert i Norway Cup. FOTO: Kristin Trosvik

Elsa Stigen Ringdal sjekker hvordan det står til i boden hvor mannen Rolf Eirik Ringdal (bildet) står. Hele familien Ringdal er engasjert i Norway Cup. FOTO: Kristin Trosvik

Elsa Stigen Ringdal er en ekte Norway Cup-veteran. Hun har vært med siden starten i 1972.

EKEBERG: 37 år som frivillig. Det er hva Elsa Stigen Ringdal (53) kan se tilbake på siden Norway Cup startet i 1972.

- Jeg har aldri vært lei, har aldri tenkt "dette orker jeg ikke å være med på mer". Det er bare moro, sier overskuddsmennesket Elsa som ikke aner hvor mange timer hun bruker på frivillighetsarbeidet i året.

Men at det er mange er det ingen tvil om. Det siste halve året før cupen er det jevnlige møter med leverandører og komitémedlemmer. Under selve cupuka jobber hun gjerne femten timer om dagen.

- Men det er bare hyggelig, det er en egen stemning på sletta under cupen, sier hun.

En del av livet

For håndballfamilien Ringdal har Norway Cup alltid vært sommerens høydepunkt. Elsa har selv spilt håndball for BSK og hennes to døtre fulgte i samme fotspor.

- De er vokst opp med dette. Om sommeren på hytta var spørsmålet alltid "hvor lenge er det til Norway Cup begynner", forteller Stigen Ringdal.

Hun forteller om et unikt miljø og en sosial tilhørighet som gjør at man stadig kommer tilbake til cupen på sletta.

- Det er derfor jeg gjør dette, det sosiale. Dessuten er det utfordrende og spennende. Det dukker stadig opp nye ting å ta tak i, sier hun.

Utviklingen

Stigen Ringdal husker tilbake til begynnelsen da cupen ble administrert fra Ekeberg skole. Men turneringen vokste raskt i størrelse.

- Jeg mener det var rundt 400 lag med i begynnelsen. Nå har vi stabilisert oss på 1300 - 1400 lag, forteller hun.

Med mellom 25.000 og 30.000 spillere har behovet for nye arenaer dukket opp. Cupen bruker i tillegg til sletta også baner på Abildsø, Rustad, Valle Hovin og Furuset.

- Men det er noe eget med stemningen her på sletta. Derfor prøver vi å få til at alle lag får minst én kamp her på Ekeberg, sier hun.

Komplisert logistikk

Det er en kjempemessig organisasjon som står bak Norway Cup. Totalt bidrar cirka 1200 frivillige med å holde hjulene i gang.

Elsa Stigen Ringdal er avdelingsleder for salg - en stilling hun har hatt i 26 år. Med 30.000 sultne spillere pluss publikum er det ikke noe lite regnskap salgslederen skal holde styr på.

I fjor gikk det med 2,5 tonn kun i pølser.

- Det er mye å tenke på. Leverandører, utkjøring, retur, strøm og vann på sletta. Slike ting, sier salgslederen og legger til at det hjelper med 26 års erfaring for å få logistikken til å gå opp.

Hun berømmer Næringsmiddeltilsynet for godt samarbeid. Hun har alltid vektlagt god hygiene i salgsbodene. Dette er ikke noe som har kommet med svineinfluensaen.

- Vi har desinfiseringsmiddel i alle bodene, og folk tenker kanskje litt ekstra på håndhygiene. Men det har alltid vært viktig, sier hun.

Vil fortsette

På spørsmål om hun kommer til å fortsette å bruke så mye av sin fritid på Norway Cup er hun sikker i sin sak.

- Jeg kommer ikke til å ha denne stillingen i all evighet. Det er ikke fordi jeg er lei, men jeg tror det er sunt å få inn yngre krefter. Men jeg vil alltid være engasjert på et vis. Norway Cup er "mitt", ikke i form av å være kona til noen eller moren til noen som ofte er tilfellet. Det er mitt eget, sier hun og forteller om den spesielle følelsen når teltene og bodene er pakket sammen og spillerne har forlatt sletta.

- Det er en tomhetsfølelse. Samtidig som man jo er lettet for at det har gått bra. Og så er man dødssliten. Men jeg vet at jeg kommer til å være klar igjen til neste år, avslutter Elsa Stigen Ringdal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.