RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ole Morten Ona Ringdal i Falck i sin egen brannstige. Når stigen ikke er i bruk, er den felt sammen og ser ut som en list på veggen.
Ole Morten Ona Ringdal i Falck i sin egen brannstige. Når stigen ikke er i bruk, er den felt sammen og ser ut som en list på veggen. Foto: FOTO: Falck

4 av 5 i Oslo har ikke brannstige

Av Oslo-beboere som sover høyere enn førsteetasje, har 80 prosent verken brannstige eller branntau fra soverommet.

OSLO: Oslo-folk er overrepresentert blant de som ikke har montert tau, stige eller annet evakueringsutstyr på soverommet, viser en landsomfattende undersøkelse Synovate har utført for Falck.

Mens 80 prosent av Oslo-beboerne ikke har brannutstyr på det rommet skjønnhetssøvnen inntas, ligger resten av landet på rundt 60 prosent.

Er soverommet inntil fem meter over grunnen og det brenner i trappen, forventes det ifølge Falck at du skal rømme ut av vinduet.

– Du kan jo selv gå opp i en andre- eller tredjeetasje og vurdere om du hadde turt å hoppe dersom det blir nødvendig, sier Ole Morten Ona Ringdal i Falck, ifølge det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire.

Ikke nok å bli varlset

Ringdal forteller at undersøkelsen stemmer godt med det Falck ser når de er ute på oppdrag.

– Det er få som har gjort de relativt små investeringene som skal til for å få en trygg og sikker rømningsvei, sier Ona Ringdal.

I underkant av 1500 boliger brenner i Norge hvert år. I fjor omkom 63 personer.

– Røykvarsler er den beste sikkerhetsinvesteringen du gjør når det gjelder brann. Men det er ikke nok å bli varslet. Rømningsveiene må også være i orden, sier Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Minst to rømningsveier

Ifølge Kalheim kan branntau og brannstige være et godt supplement til de lovpålagte kravene. Brannforskriftene sier at hver branncelle, som er ett eller flere rom, skal ha minst to rømningsveier.

For høyder under fem meter, er det å hoppe fra vinduet godtatt som en av de pålagte rømningsveiene.

Boliger hvor vinduet er over fem meter over bakken og som ikke har to trappeoppganger, skal ha stige montert på utsiden (5-7,5 meter) eller fastmontert trapp (over 7,5 meter).

Brenner fort

Kalheim understreker at det er svært viktig å gjøre seg kjent med utstyret dersom man går til innkjøp av brannstige eller branntau.

– En brann utvikler seg veldig fort, du har ikke tid til å lese bruksanvisninger. Og tenk på hvem som skal bruke utstyret, om det er egnet for alle. Fra de første flammene til full overtenning går det tre til sju minutter, forteller han.

Flere løsninger

Det finnes forskjellige varianter av branntau og brannstiger. Den vanligste typen brannstige er utfellbar. Når den ikke er i bruk, ser den ut som en list på veggen.

En enklere variant er stige av kjetting som hektes over vinduskarmen med en bøyle.

Et norsk firma har patentert en redningsline-løsning der du spenner deg fast i sele før du firer seg ut. En trinse regulerer farten nedover. Det er solgt rundt 80.000 slike redningsliner hittil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere