*Nettavisen* Nyheter.

40-70 sover ute i Oslo i vinter

I Urtegata sover det en mann pakket inn i soveposer. Brukerorganisasjonene har ikke oversikt over hvor mange som må leve på denne måten i Oslo. Foto: Morten Karlsen

Mørketallene er store, sier organisasjonene som er tett på Oslos uteliggere.

04.12.14 12:10

OSLO: Det går mot kaldere tider, og for dem som sover ute er går vi den tøffeste tida i møte.

De må lete etter trappeoppganger og parkeringshus for å kunne pakke seg inn i pledd eller soveposer for natten, på tross av at kommunen lover at det er senger til alle.

Men ingen vet nøyaktig hvor mange som må sove på gaten i Oslo i vinter.

- Nøyaktige tall har vi ikke, for det er store mørketall, forteller Sten Magne Berglund, fagsjef for politikk og kommunikasjon, i Blå Kors.

Les også: Rusavhengige kan miste livsviktig tilbud

Må avvise folk som ikke har noe sted å bo

Berglund tar utgangspunktet i tall hentet inn fra Norsk institutt for by og regionsforskning (NIBR). Undersøkelsen fra 2012 viser at 1.376 personer i Oslo var uten fast bopel.

- Av de som er bostedsløse og har midlertidig opphold i landet , er det ca 45 prosent som sover ute, forteller han.

Cirka ni prosent av de som er bostedsløse over lang tid sover ute.

- Dette er tall som er årsbasert. Jeg vil tro det er litt færre om vinteren og litt fler om sommeren, men det er vanskelig å ha det eksakte tallet på hvor mange som bor ute, sier Berglund.

Les også: Narkosalg ved barnehage er borte

Blå Kors har i dag 48 hybler med egne bad som huser personer uten fast bopel. Disse drives etter avtale med Oslo kommune, hvor bostedsløse kan bo midlertidig.

- Det er sjelden vi har ledige rom som står tomme over tid. Ofte må vi dessverre avvise mennesker som ikke har noe sted å bo, sier Berglund.

Flest fattige tilreisende

- Det er store mørketall, men hovedgruppen av dem som sover ute er fattige tilreisende, forteller Harald Nicolaisen, avdelingsleder for Fyrlyset, Frelsesarmeen.

Flere av dem som ikke er registrert med fast bopel, har andre løsninger enn å sove ute, for eksempel ved å bo hos venner.

Personer med norsk statsborgerskap har rett til tak over hode, og dermed er det kommunens ansvar å sørge for å få dem i hus.

Når det gjelder de tilreisende fattige, så har ikke kommunen noe ansvar for å huse dem. Likevel er det flere steder som tilbyr akkuttovernatting, også for denne gruppen.

- Jeg vil tro at det er mellom 10 og 15 personer med norsk statsborgerskap som kommer til å sove ute, men de færreste sover ute over lang tid, sier Nicolaisen.

- Mellom 35 og 70 av de tilreisende vil måtte sove ute, sier han.

Nicolaisen presiserer at det er vanskelig å estimere tall, men at han snakker av erfaring. Likevel kan dusjtilbudet Frelsesarmeen tilbyr gi en indikator på hvor mange som ikke har et sted å sove.

I november brukte 47 personer dette dusjtilbudet.

- Tendensen er at flere reiser hjem før jul. Nærmere våren øker antallet igjen.

Flere kommunale tilbud
De norske statsborgerne har flere tilbud fra Velferdsetaten i kommunen.

- For rusavhengige som trenger sted å sove, er det til enhver tid ledig kapasitet. De får en seng fra akuttilbudet til Velferdsetaten, sier helse- og sosialbyråd, Øystein Eriksen Søreide (H).

Ved streng kulde får også de fattige tilreisende en seng å sove i. Det er Frelsesarmeen som drifter dette tilbudet. Tilbudet har vært åpent fra - 2 grader.

I fjor overnattet 252 personer i Frelsesarmeens lokaler.

- Om det er fare for liv og helse - ved kulde - åpnes dette tilbudet. Ved streng kulde får alle plass og en seng. Da er det ingen maksgrense på hvor mange en tar inn, sier Søreide.

Han forteller at kommunen alltid vil skaffe nødovernatting ved streng kulde for tilreisende EØS-borgere. Dette er lovfestet.

- Skulle det bli fullt hos Frelsesarmeen, skaffer vi plasser på et av de andre akuttovernattingsstedene som drives av Velferdsetaten, sier byråden.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.