*Nettavisen* Nyheter.

40 årsjubileum for Stortingets skidag

Solveig Gullteig deltar på Stortingets skidag for 26. gang. Foto: Foto: Katarina Nordam

En drøy uke før Kollens skiløyper fylles opp av verdenseliten, var det representanter og ansatte på Stortinget som gikk opp “Hellner-bakken”.

Klikk på bildet for å forstørre.

Laget, Fulltallig, og vel så det, brukte sine små grå for å løse quizen. Foto: Foto: Katarina Nordam

Klikk på bildet for å forstørre.

– Vi kommer til å vinne, vi går for gull i dag, sier laget fra finanskomiteen. Foto: Foto: Katarina Nordam

Klikk på bildet for å forstørre.

En gjeng med sko heiet frem løperne i løypa. Noen skigåere tok også turen innom for å hilse på den blide gjengen. Foto: Foto: Katarina Nordam

Klikk på bildet for å forstørre.

Det måtte mye klister til for å unngå bakglatte ski i løypene i Kollen. Mye tyder på at også verdenseliten får samme føre neste helg. Foto: Foto: Katarina Nordam

Klikk på bildet for å forstørre.

Liv Oskarsen som Liv Gaga, og Solveig Gulbrandsen som Heftige Helga. Foto: Foto: Katarina Nordam

HOLMENKOLLEN: Rundt 130 var påmeldt til skidagen, som ble arrangert for 40. gang på rad. På programmet sto blant annet quiz, ski- eller fottur, fire kilometer fellesstart, sprintstafett og afterski.– Dette er kjempegøy. Det er en god avveksling fra jobben, sier Solveig Gullteig.

Gullteig fra KrF, har jobbet på Stortinget i 30 år, og deltok på skidagen for 26. gang. I løpet av alle gangene hun har deltatt har det bare en eller to ganger, for nærmere 25 år siden hun kom på andreplass, resten har Gullteig vunnet.

– Jeg har født tre barn, og av naturlige årsaker gjorde det at jeg ikke kunne bli med hvert år, men jeg har deltatt alle årene jeg har hatt mulighet. Et år vant jeg faktisk mens jeg var gravid. Mannen min, Ingar, har vært med i 32 år, sier en blid Gullteig.

Les også: Er din bestevenn firbeint, kameravant og PR-kåt?

Det spreke ekteparet fra Vestli, stilte opp sammen også i år. Solveig stilte for KrF, og mannen Ingar, for betjentene på Stortinget. Alle partiene konkurrer mot hverandre om å stille flest prosentvis. Vinneren får en vandrepokal.

– KrF har vunnet de tre siste årene, men vi måtte levere pokalen tilbake før skidagen. Det gjorde ikke noe, for vi fikk den med oss tilbake. Det ble det veldig spennende, men heldigvis vant vi igjen. Det var vår fjerde gang, sier Gullteig.

Miljøpartiet De Grønne har én representant på Stortinget, derfor er de er ikke så mange. Kampen om høyest prosentandel ble derfor veldig jevn.

KrF stilte med fem fra gruppen, noe som utgjør et oppmøte på 50 prosent. De har også vunnet stafetten de siste tre årene på rad. Solveig Gullteig har selv sørget for en del seiere, og deltok i år igjen.

– I år var det noen nye som deltok, og det gjorde det ekstra spennende. Blant annet en rådgiver fra Senterpartiet som har gått veldig mye, og trent mye ski . Det er ikke så rart at de vant, sier Gullteig, som legger til at hun kunne vært moren til de fleste som var med.

Les også: Dette blir den nye skiløperen

Gullteigs stafettlag gikk inn til en tredjeplass og bronsemedalje. Hennes mann gikk inn til sølv med "Betjentgutta".

Gullet glapp med bare et par sekunder i spurten på slutten av fellesstarten, men Gullteig sikret seg sølvet. Mannen hennes gikk inn til en bronsemedalje på herrenes fellesstart.

– Vi tok et sølv og en bronse hver, det er moro. Da blir det likevekt i heimen, som vi pleier å si, sier Gullteig.

Ingen statsministere siden Gro

Da Gro Harlem Brundtland var statsminister, deltok hun på Stortingets skidag hvert år. Siden den gang har ingen statsministere stilt til start. Det er også dårlig oppmøte blant statsråder.

Heller ikke den nye statsministeren, Erna Solberg, dukket opp i år.

– Før var skidagen mer høytidelig. Den ble åpnet av stortingspresidenten, aviser og TV var her for å dekke dagen. Nå er det blitt mer uformelt, sier Gullteig.

God stemning

Ikke alle deltok i konkurransene. Noen tok seg bare en rolig skitur, og andre gikk til fots. En liten gjeng ordnet seg en bålplass, der de nøt naturen og heiet frem deltakerne.

Liv Oskarsen og Solveig Gundersen lot seg inspirere av karnevaltiden, og stilte i løypa som Liv Gaga og Heftige Helga.

Andre droppet skiene og løste quizen innendørs på Mediasenteret.

Les også: «Språkdrama» om Grunnloven

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.