400 bøter på to uker for rasfare

Det er ikke nok å sette opp skilt som varsler om rasfare. Gårdeiere plikter også å fjerne snø og is fra takene.

Det er ikke nok å sette opp skilt som varsler om rasfare. Gårdeiere plikter også å fjerne snø og is fra takene. Foto: Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Gårdeiere i Oslo slurver med sikkerheten, og har de siste to ukene blitt ilagt over 400 gebyrer for manglende sikring av tak.

OSLO: Mandag fikk en kvinne en isklump i hodet i Brugata, og en rekke biler ble skadet av is som falt fra hustak. Mildværet har gjort rasfaren prekær, og Bymiljøetaten forteller om en rekke henvendelser om manglende sikring av tak.

Mange sikrer ikke

– Bymiljøetaten har i den siste perioden fått inn svært mange henvendelser om istapper og snø på gårder der gårdeier ikke har sikret stedet eller har fjernet snø og is fra tak, forteller stabsleder i bypatruljeavdelingen, Atle Rønning.

– Vi har godt samarbeid med politiet, og forstår at de også har fått inn mange meldinger til sin operasjonssentral, sier han.

Det er gårdeiers ansvar å sørge for at takene ryddes for snø og is. Etter flere uker med snøvær begynte det sist helg å regne. Dette gjør situasjonen livsfarlig mange steder, med mye tung is, som smelter og sklir av tak og ned på fortau under.

LES OGSÅ: Nå kan det være farlig å gå ut

Skal fjernes

Bymiljøetaten følger situasjonen tett, og kan fortelle at de i år har gitt flere hundre gebyrer for manglende sikring av tak.

– Vi har i denne perioden generelt fokus på kontroll av farlig is og snø, og vi følger opp henvendelser vi får til vår vaktsentral. I løpet av siste to uker er det ilagt mer enn 400 gebyr for overtredelse av §4-1 i politivedtekten som fastslår at hus/grunneier straks skal sette opp avvisere og snarest rydde tak for snø og is, sier Rønning.

Det tilsvarer i snitt nesten 30 gebyr hver eneste dag, hele uka.

LES OGSÅ: «Bøtene for istapper burde tidobles igjen»

Rønning påpeker at det ikke er en permanent løsning å sette opp avvisere – altså skilt, som varsler om rasfare.

– Avviserne skal fjernes senest etter syv dager når taket er ryddet, sier han.

De neste dagene skal det vekselsvis snø og regne i Oslo. Selv om mye av den farlige isen nå har smeltet ber Bymiljøetaten gårdeiere om å ta sikkerheten på alvor.

– Vi håper gårdeierne har god oppfølging i tiden fremover, slik at vi unngår flere ulykker grunnet is som faller ned, sier Rønning.

Ser du snø eller is som ligger på usikrede tak, kan du ta kontakt med Bymiljøetatens vakttelefon 23482100 eller politiets operasjonssentral 22669050.

FLERE NYHETER FRA OSLO:

«Jeg følte en trygghet ved at mamma og pappa hadde kontroll på hva jeg drakk»

Svenske bander på tokt i Oslo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag