«4000 per helsesøster er for mange»

 

  Foto: FOTO: Karl Andreas Kjelstrup

I Frogner bydel er det 4000 elever per helsesøster i 100 prosent stilling i videregående skole. Det er alt for høyt. Helsedirektoratet anbefaler at det ikke skal være mer enn 800 elever per helsesøster i hel stilling.

Det hjelper ikke for Oslo at bydeler som Østensjø virkelig satser på skolehelsetjenesten, slik at snittallet for byen blir relativt ”pent” med 1000 elever per helsesøster. Dette snittallet betyr ingenting for de elevene som kommer til en stengt helsesøsterdør.

Del på Facebook

15-20 prosent av unge under 18 år har psykiske problemer. Omkring halvparten av disse tilfellene er så alvorlige at de krever behandling. Skolehelsetjenesten er ett av de stedene slike ting kan oppdages tidlig.

Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre har nylig behandlet en sak om skolehelsetjenesten i videregående skole. KrF la fram forslag om at Oslo skulle ha en bemanningsnorm for skolehelsetjenesten. Det er skuffende at Høyre, Frp og Venstre valgte å ikke stemme med resten av bystyret for å få en norm på plass. Oslo KrF mener at ungdom har krav på en skolehelsetjeneste der helsesøster er tydelig til stede, og der de får et reelt tilbud.

Dersom man setter et måltall på 800, betyr ikke det at bydel Østensjø må redusere sitt tilbud som i dag er på ca 400 elever per helsesøster, men det garanterer at ungdom i Bydel Frogner og andre steder kan få en langt bedre skolehelsetjeneste enn de har tilgang til i dag.

Da bystyrets helse- og sosialkomité behandlet saken, stemte Venstre mot forslaget om en bemanningsnorm i skolehelsetjenesten, til tross for at de i merknader ga uttrykk for støtte til en slik tanke. I motsetning til KrFs håndfaste forslag, var Venstres forslag vage og forsiktige.

Venstres forslag vil ikke sikre en opprustning av skolehelsetjenesten, bare en gjennomgang av finansieringsordningen. Saken er enda ikke behandlet i bystyret. KrF oppfordrer Venstre til å snu.

Aud Kvalbein (KrF)
Varaordfører og Oslo KrFs førstekandidat til kommunevalget

LES ALT OM VALGET 2011 I OSLO HERNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.