44 vinterjakker stjålet

Kari Leiros Nilsen fra Holmlia Politipost anbefaler alle å merke dyre dunjakker med navn. – Det er en fin måte å forebygge jakketyverier på, sier politibetjenten.

Kari Leiros Nilsen fra Holmlia Politipost anbefaler alle å merke dyre dunjakker med navn. – Det er en fin måte å forebygge jakketyverier på, sier politibetjenten. Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

Politiet oppfordrer foreldre og ungdom til å sørge for at dyre vinterjakker merkes med navn eller andre kjennetegn i tilfelle tyveri.

Vårt distrikt: Fra oktober i fjor til begynnelsen av januar i år ble det registrert 44 stjålne jakker i Oslo, hvorav syv i distriktet til Manglerud politistasjon.

Mange av jakkene er blitt borte under innbrudd i boder eller boliger, men det er heller ikke uvanlig at dyre jakker blir stjålet på fester eller for eksempel fra skolegarderober.

I de aller verste tilfellene blir ungdom rett og slett fraranet dyre jakker mens de har dem på, som i jakkeranet på Sæter vi nylig omtalte.

LES SAKEN: Sparket i hodet og fraranet dyr jakke

Statussymbol

– Det er ikke mange jakkeran, men vi erfarer at endel jakker blir stjålet på fester, forteller politibetjent Kari Leiros Nilsen fra politiposten på Holmlia.

Da er det gjerne fremmed ungdom som «kræsjer» festen og stjeler med seg dyre dunjakker av kjente merker som Canada Goose, Bergans, Salomon og Helly-Hansen.

– Dette er store, dyre dunjakker som er statussymbol i mange miljøer. Folk er frekke og kan gjøre mye for å få tak i slike jakker. Det er et marked der ute, og vi ser blant annet at ungdom under 15 år blir utnyttet av eldre kriminelle til bestillingstyverier, fordi barn ikke blir straffeforfulgt, sier politibetjent Nilsen.

Forebyggende tiltak

– Vi vil ikke lage noe hysteri rundt dette, men ber foreldre og ungdom om hjelp til å merke dyre jakker. Det er en fin måte å forebygge jakketyverier på, sier politibetjent Kari Leiros Nilsen.

– Det er krenkende, kaldt og fælt å måtte dra hjem uten jakke. Merkede jakker er mindre attraktive å stjele, og på sikt kan merking føre til færre jakketyverier, sier Nilsen.

– Hvis politiet ser noen de mistenker har på seg en stjålet jakke, er det vanskelig å få gjort noe med mindre jakken er merket. Er det et fremmed navn i jakken kan vi lettere spore opp riktig eier. Hvis navn eller annen merking er forsøkt fjernet, vil vi også se det, sier Nilsen.

Like dyre som sykler

Når man har barn i barnehage eller på barneskolen merker man som regel alltid tøyet, men dette har en tendens til å opphøre når barna når ungdomsskolealder. Og det er gjerne da de begynner å bruke dyre merkeklær.

– Vi snakker om jakker som koster opptil fem-seks tusen kroner. Det er like dyrt som en fin sykkel. De er merket med rammenummer, hvorfor merker man ikke jakkene sine? undrer politibetjent Kari Leiros Nilsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.