50 år gammel statue på ny plass

For 50 år siden laget Solveyg Schafferer-Sigerius sitt første store arbeid, etter å ha flyttet inn i Trolltun på Bøler. Hun tok bort kurven og satte på sydvest, og statuen fikk navnet "Parkbarn". Foto: Birger Tidemand-Johannessen. KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE NESTE BILDE

For 50 år siden laget Solveyg Schafferer-Sigerius sitt første store arbeid, etter å ha flyttet inn i Trolltun på Bøler. Hun tok bort kurven og satte på sydvest, og statuen fikk navnet "Parkbarn". Foto: Birger Tidemand-Johannessen. KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE NESTE BILDE

I fem år har statuen "Parkbarn" stått inne på Bøler senter. Nå har Kulturetaten flyttet den ut så flere kan få glede av den.

Ny plass: Parkbarn har vært en del av Bølers historie i 50 år. Nå har statuen fått ny plass på sokkel utenfor samfunnshuset. Foto: Monica Hovden

Retusjerer: Solveyg Schafferer-Sigerius jobber for tiden med byster av de lokale kunstnerprofilene Morten Krogvold og Carl Nesjar. Akkurat nå er det retusjering av gipsmodellene hun holder på med. Foto: Trine Dahl-Johansen

Monument: 8. mai var det høytidelig avduking av monumentet til minne om krigsseilerne i Grimstad. Solveyg var selvfølgelig invitert og får mye ros for arbeidet med stenen. Foto: K.A. Dyvik

Flere lag: Solveyg benytter en rekke teknikker og arbeidene hennes har ofte flere lag. Foto: K.A. Dyvik

BØLER: Statuen er laget av billedhugger Solveyg Schafferer-Sigerius. Hun har bodd på Trolltun, kunstnerboligene på Bøler, siden de ble bygget.

– Å, den lille der! Det var et av mine første store arbeider. Jeg har fått mange telefoner fra folk som lurer på hvor det har blitt av den, sier hun da Nordstrands Blad ringer for å få vite litt mer om skulpturen.

– Hun forteller at det er Kulturetaten som står bak flyttingen. De har sørget for støping av sokkel utenfor samfunnshuset på Bøler, så statuen skal stå trygt.

Byttet til seg møbler

Solveyg har bodd i kunstnerboligene i 50 år og er selv i sitt 82. år.

– Det var fantastisk å få lov til å flytte inn i kunstnerboligene! Vi kom fra en 18 kvadratmeter loftsleilighet i sentrum. Jeg møblerte hele huset ved å bytte til meg det vi trengte mot kunst. Her var det et fantastisk atelier og jeg fikk muligheten til å lage store arbeider. Innskuddet i boligen, som var 6000 kroner, fikk alle vi kunstnere betale i kunst, så flere av arbeidene mine står rundt omkring i byen. Jeg har modellert flere av barna i nabolaget og støpt dem i bronse.

Hun forteller at Parkbarn ble laget etter mal fra en annen skulptur.

– Jeg tok vekk kurven på en annen modell og satte på en sydvest, sier hun og viser fram et bilde fra da hun modellerte skulpturen.

– Opprinnelig sto statuen utenfor det gamle banklokalet, ut mot Bøler T-bane, før Bøler senter ble bygget om. Så ble den flyttet inn i senteret, men der kom den ikke til sin rett, sier styreleder i Bøler samfunnshus, Steinar Fallo.

– Folk er veldig glade i Parkbarn og mange har etterlyst den. Vi er veldig glade for at den nå er på plass utenfor samfunnshuset. Statuen er en del av tradisjonen på Bøler, legger han til.

Alt i alt står 100 av Solveygs store arbeider rundt om i landet og også utenlands. 30 bronseskulpturer er også plassert i ulike byggefelt laget av Selvaag-gruppen. Det største arbeidet som ble innkjøpt og offentlig plassert i utlandet er Quo Vadis, som står i nærheten av Frankfurt.

Solveyg har hatt oppdrag det meste av tiden og har blant annet laget flere monument rundt om i verden. Det siste ble avduket i Grimstad 8. mai i år og er til minne om krigsseilerne, en sak hun var veldig glad for å få lov til å hedre. Hennes første ektemann Birger Tidemand-Johannessen var jagerflyger under krigen. Selv var hun flyktning under krigen og kom seg til Sverige etter en lang og farefull ferd sammen med faren. Avdukingen fikk stor oppmerksomhet og billedhuggeren har fått masse ros for monumentet.

Flere lag

Hun legger sjelen sin i arbeidet og inspirasjonen henter hun i seg selv. Solveygs skulpturer og monument har gjerne flere lag. Hun kan for eksempel legge inn noe om sin oppfattelse av samtiden eller religionshistorien i arbeidene sine.

Et eksempel er bysten av grev Folke Bernadotte, som hun fikk i oppdrag av Politiske fangers forening å lage. Der har hun brukt fangenes egne tegninger som relieffer. Bysten er laget i fire kopier. En står utenfor Røde Kors-bygningen i Oslo, en på FNs minneplass i Sverige, en utenfor Svenskhemmet Voksenåsen i Oslo og en i New York utenfor FN bygningen, foran Chagall-nisjen.

Hun lager maks fem eksemplarer av hver modell.

– I mitt arbeid får jeg også muligheten til å fremheve folk som jeg brenner for. Jeg er veldig opptatt av innholdet og ikke bare utseendet, forklarer hun.

– Alt kommer innenfra

Hun debuterte på Høstutstillingen i 1951, og har blitt antatt 26 ganger. Allerede som 11-åring visste hun hva hun skulle bli.

– Jeg hadde aldri modellert, men tegnet ganske bra. Likevel visste jeg at det var dette jeg skulle jobbe med.

Hun vet godt hvor hun henter ideene fra.

– Alt kommer innenfra. Arbeidene mine er gjennom mange tekniske faser, så noen har jeg brukt seks år på - andre tre år. Før jeg begynner å modellere noe som er på bestilling, setter jeg i gang og leser alt jeg kan komme over om emnet. Deichmanske bibliotek her på Bøler har vært svært hjelpsomme med å skaffe fram dokumenter og ting jeg har fått på fjernlån. Jeg blir inspirert av drømmer og livet rundt meg. Jeg har for eksempel laget en liten statue av dagliglivet på Bølerbanen og en sint dame. Sistnevnte står på Langerud. Jeg har ingen sans for de patetiske tingene og sentimentalitet. Jeg ønsker å gi informasjon og opplevelse. Jeg har aldri hatt prestasjonsangst og har aldri gruet meg for en avduking. Jeg får en idé og lager den med hjertet. For meg er det et slags kall å modellere.

I lokalmiljøet

For tiden holder hun på med byster av to lokale profiler. Gipsmodellene av både Morten Krogvold og Carl Nesjar står klare for retusjering i atelieret.

I lokalmiljøet kan du finne skulpturene hennes en rekke steder, blant annet ved Manglerud eldresenter, Nøklevann skole, i Skullerudbakken og Skullerudhøgda boligsameie.

Du finner også arbeidene hennes i Bydel Nordstrand, blant annet i Steinspranget på Lambertseter, Holtveien og Ekebergtunet i Jomfrustien. I Bydel Søndre Nordstrand kan du finne skulpturene hennes i Solvanglia hageby og Lerdalsgrenda i Prinsdal.

En av hennes største arbeider finner du på Lindemanns plass på Frogner. Den har fått tittelen Dona Nobis Pacem og er nesten tre meter høy.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag