RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

50 år siden første NM i rock


10.000 ungdommer så første utgave av NM i rock på Jordal amfi for 50 år siden.
10.000 ungdommer så første utgave av NM i rock på Jordal amfi for 50 år siden.
I forbindelse med at det nå er 50 år siden de første Nordiske mesterskap i rocksang på Jordal Amfi, presenterer Popsenteret i Oslo en unik fotoutstilling i Middelalderparken under årets Øyafestival.

OSLO ØST: Når 10 000 mennesker samles i Middelalderparken 6-9. august skjer det i en relativt harmonisk atmosfære. Slik har det ikke alltid vært. Det er 50 år siden Nordisk mesterskap i rocksang for første gang ble arrangert på Jordal Amfi i Oslo foran 10 000 elleville publikummere. Den gang endte det hele i opptøyer og kaos, skriver Popsenteret om sin egen utstilling.

Unike bilder

Popsenteret presenterer noen av Tore Fredenlunds unike bilder fra dette og det påfølgende mesterskapet under årets Øyafestival. Det gir en mulighet til å se noen av våre første rockestjerner og oppleve noe av den opphetede stemningen som rådet i denne pionértiden.
Onsdag 6. august klokka 14 åpnes fotoutstillingen av Roald Stensby, Nordens rockekonge i 1959.

Da rocken kom til Norge

Inspirert av filmer som Vend dem ikke ryggen" (1955) og "Rock Around the Clock" (1956) ble rocknroll et viktig ungdomsuttrykk også i Oslo på 50-tallet. Byens mange fritidsklubber ble et viktig møtested for det som skulle bli noen av landets aller første rockestjerner.
13. august 1958 arrangeres det første Oslomesterskap i rock på Bygdø Sjøbad. Odd Gisløy (Smiling Tommy) stikker av med seieren og blir dermed en av de tre norske representantene på Nordisk mesterskap i rock sammen med Rocke-Pelle (Per Harald Hartvig) og Per "Elvis" Granberg.
20. august 1958 samles cirka 10.000 tilskuere på Jordal Amfi. Nordens rockekonge skal kåres. De tre norske kandidatene skal kjempe mot svenskene Boris og Little Gerhard, samt danske James & His Jamesmen.

Opptøyer på Jordal og norsk revansj

Svenske Little Gerhard blir kåret som vinner, og dermed bryter kaoset løs på Jordal. Publikum brekker opp benker, og lar flasker, sko, sykkelpumper og annet egnet løsøre regne over dommerpanelet som måtte rømme fra åstedet. Dagen etter kunne avisene melde om alvorlige rocknroll-opptøyer.
I 1959 er det duket for norsk revansj på Jordal. Sjarmøren Roald Stensby blir velfortjent kåret til nordisk mester etter profesjonell fremførelse og slåsskamp med en uknuselig hvit gitar.
Tore Fredenlunds bilder fanger stemningen fra dette historiske arrangementet både på scenen og ute blant publikum, og ikke minst fra kaoset som utartet seg etter at Little Gerhard ble kåret som seierherre.
Popsenterets utstilling inkluderer også bilder fra det andre nordiske mesterskapet i rock året etter, da vår egen Roald Stensby vant og ble kronet som hele Nordens rockekonge.
Bildene er trykket på store aluminiumsplater og vil stå ute i vannspeilet under hele festivalen. Utstillingen vil vare til og med 9. august.

Alle foto: Tore Fredenlund
Utlånt fra Kjetil Storviks samling
Restaurert og presentert av Popsenteret/Schous kulturbryggeri

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere