57 eldre i Groruddalen svindlet og ranet hittil i år

- Hjerterått å svindle eldre mennesker

- Ikke slipp fremmede inn i hjemmet, advarer stasjonssjef John Roger Lund.

- Ikke slipp fremmede inn i hjemmet, advarer stasjonssjef John Roger Lund. Foto: Camilla Svendsen (dittOslo)

Svindlerne utgir seg for å være alt fra hjemmehjelpere, til teppeselgere. De vil inn i hjemmet og målet er alt av verdier de eldre har.

GRORUDDALEN/OSLO: Hittil i år er det anmeldt 57 ugjerninger mot personer over 70 år, i Groruddalen politikrets. Dette dreier seg om tyveri, ran og bedrageri.

- Det er å utnytte eldre på en utspekulert måte, sier stasjonssjef ved Stovner politistasjon, John Roger Lund.

Les også: Svindlet for millioner- Nå må han i fengsel

Han vil ikke si at svindel og ran av eldre er et stort problem i politikretsen, men det er selve handlingen som Lund mener er forkastelig.

- Det er hjerterått og kynisk utnyttelse av svake. Vi har sett eldre bli lurt for 100.000 kroner.

Fakta

Antall ugjerninger overfor eldre over 70 år:

Familietilknytning

Svindlerne er drevne.

Politiet mener bedragerne har en familietilknytning av et slag, eller at det er flere familier som er knyttet sterks sammen. De reiser på tvers av byer og land.

Lund forteller at gjerningspersonene bevisst velger sine ofre ut fra alder. Det er gjerne to personer som jobber sammen, da kan den ene oppholde den personen de skal bedra, mens den andre rasker med seg det som er av verdi og som er lett omsettelig.

Noen klarer til og med å overtale de eldre med ut for å ta ut penger i minibanken.

Ikke slipp inn fremmede

Les også: Lurte eldre kvinner

Rådet er enkelt; Ikke slipp fremmede inn i boligen og ikke bli med noen ut for å ta ut penger i minibanken.
Og har svindelen skjedd, kontakt politiet med en gang.

Lund sier at dersom man mistenker svindel bør man også ringe politiet.

Hjemmehjelper og teppeselgere

Metodene er mange. Noen utgir seg for å være hjemmehjelper. De dukker opp i uniform og med ID-kort på seg. Det kan være vanskelig å se om de er ekte eller ikke.

Mens den ene «måler blodtrykk» snoker den andre rundt i hjemmet etter noe å stjele.

Les også: Tre eldre ranet i Oslo

- Ofrene er gjerne plukket ut på forhånd. Bedragerne ringer gjerne for å gjøre en avtale. De kan si at de er fra Get og skal se på dekoderen, advarer Lund, som legger til at det kan være en idé og ringe selskapet for å høre om de virkelig skal sende en operatør.

Andre vil selge tepper eller andre ting. Noen tilbyr til og med gaver, eller sier at de er venner med ektefellen.

- Noen tilbyr takarbeid eller annet. Det viktigste for disse personene er å finne et godt nok påskudd til å komme seg inn i leiligheten til den personen de har valgt seg ut som offer, sier Lund, og forklarer at svindlerne vet nøyaktig hvordan de skal skape en tillit.

Les også: Kvinne (70) slått ned og ranet av tenåringer

Fakta

Noen av bedragernes metoder:

Mørketall

I fjor ble det satt ned en gruppe som jobbet spesielt med saker hvor offeret var over 70 år. Lund sier at det ga resultater, både når det kom til å løse saker, men også å kartlegge metodene bedragerne bruker.

- Likevel har vi garantert mørketall, sier Lund, som tror at det er eldre der ute som ikke har kontaktet politiet etter å ha blitt lurt.

Lund forteller at det ofte er pårørende som tar kontakt.

- Vi ser at de eldre ofte venter med å anmelde. Kanskje de synes det er pinlig eller kanskje de ikke har fått med seg at de har blitt lurt. Såpass overbevisende kan svindlerne være.

Det betyr at det blir vanskeligere for politiet, som helst vil gå etter ferske spor. I tillegg kan det være at svindlerne har kommet seg langt vekk før politiet blir koblet inn.

- De opererer jo på tvers av by- og landegrenser. Flere av dem som er pågrepet tidligere har gjort samme kriminalitet i Bergen, Trondheim og Sverige, forteller Lund, som påpeker viktigheten med å kontakte politiet umiddelbart.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.