RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

600 Oslo-ungdom får akutt alkohjelp hvert år

Alkoholkonsum blant svært unge er et stort problem i Oslo vest. Så mye som 600 får rushjelp på Legevakta i året, men nå ber byrådet foreldrene om å engasjere seg.
Alkoholkonsum blant svært unge er et stort problem i Oslo vest. Så mye som 600 får rushjelp på Legevakta i året, men nå ber byrådet foreldrene om å engasjere seg. Foto: Kyrre Lien (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Byråden er bekymret over at foreldre ikke tar problemene på alvor.

OSLO: - Det er viktig å si at dette med lett tilgang på rus for yngre mennesker ikke er en nyhet. Men samtidig er jeg bekymret for at mange foreldre tilsynelatende ikke tar ungdommens ruskonsum på tilstrekkelig alvor, sier sosialbyråd i Oslo, Øystein Eriksen Søreide (H).

Søndag fortalte dittOslo.no om høyt alkoholforbruk blant svært unge mennesker i Oslo vest. Både politiet og alkovettorganisasjonen AV-og-TIL, er bekymret over at foreldre ikke tar denne problematikken på alvor.

Daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-og-TIL , Kari Randen.

- Unges alkoholbruk speiler alkoholvanene til foreldrene. Vi vet at hvis foreldre drikker mye, så er det lettere at barna også gjør det. De foreldrene som drikker aller mest er de som bor på vestkanten, selv om det er viktig å si at det er store forskjeller også der, sa daglig leder i AV-og-TIL, Kari Randen til dittOslo.no.

Hun får støtte fra byråden.

- Jeg mener foreldrene må involvere seg mer med ungdommene sine, ved å snakke om dette og sette tydelige grenser. Dette er primært foreldrenes ansvar, sier han.

Les også: Politiet bekrefter: - Mye helgefyll blant unge i Oslo vest

«Spritbelte» gjennom vestkanten
I 2010 ble byrådets rusmelding lagt fram. Allerede den gangen var daværende sosialbyråd, Anniken Hauglie, bekymret over alkoholbruken i Oslo vest.

- Jeg synes det er ganske urovekkende at vestkantungdom drikker mye mer enn ungdom på østkanten. Man snakker om dette «spritbeltet», som strekker seg fra Nordstrand, gjennom sentrum og ut til Frogner og videre vestover, sa Hauglie i et intervju med dittOslo den gangen.

I forbindelse med rusmeldingen ble det også lagt fram en rekke tiltak for å hjelpe unge med rusproblemer. Blant annet ble prøveprosjektet Ungdom og Rus på Legevakten gjort permanent i 2012.

Les også: Oslo vest-ungdom krever unnskyldning

Flertallet drikker
Også tidligere i høst fortalte dittOslo.no om stort alkoholkonsum i Oslo vest. Politiet fortalte da om fester hvor flere titalls unge er på hjemme alene-fester hvor det konsumeres mye alkohol.

- Vi opplever å møte unge mennesker som våkner opp og ikke husker hva som har skjedd samme kveld. Vi har blant annet møtt ungdom som våkner opp med andre klær enn det de opprinnelig hadde på seg. Det er klart at det er fryktelig ubehagelig, sa politispesialist på rus ved Majorstuen politistasjon, Mette Rooth til dittOslo.no. 

Hun bekrefter også at det er flere som drikker av unge under 18 år, enn de som ikke drikker.

600 får hjelp i året
Selv om det generelle alkoholkonsumet i Oslo går ned, er det høyt i enkelte deler av byen - særlig i Oslo vest. Derfor har kommunen etablert et permanent tiltak på Legevakten, der unge får både akutt og langvarig hjelp, knyttet til alkoholkonsum.

Per nå er det rundt 600 unge - det vil si nesten to om dagen - som hjelpes i programmet.

Sosialbyråd i Oslo Øystein Eriksen Søreide (H).

- Det kommer regelmessig ungdom med rusforgiftning til Legevakten, og de får da oppfølging i form av tiltak knyttet til den enkelte ungdom. Den enkelte får en akuttsamtale, før man følger opp hver enkelt rundt denne opplevelsen. Der ungdommen er under 18 år, blir alle foreldre kontaktet og bedt om å involvere seg i dialog med Legevakten, forteller sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide.

I tillegg har samtlige bydeler i Oslo egne handlingsplaner for å ta fatt i utfordringer knyttet til rus.

- Disse varierer i forhold til de ulike utfordringene hver enkelt bydel har, sier byråden.

Les også: - Det er vanlig å gjemme sprit i skogen

Foreldre må ta ansvar
Politiet jobber også tett med kommunen, blant annet gjennom Salto-samarbeidet, og i Politirådet, som er kommunens faste kontaktpunkt med politiet. Også her er alkoholbruk i Oslo vest et tema.

- For ikke lenge siden tok jeg opp problematikken knyttet til de så kalte sprittaxiene i Politirådet, og da med vekt på problematikken om lett tilgang på alkohol, særlig i de vestlige bydelene, sier Søreide, som likevel påpeker at foreldrene må på banen for å endre situasjonen.

- I Bydel Ullern har man en rekke tiltak på rusfeltet, inkludert temakvelder for foreldre. Når jeg sier at dette primært er foreldrenes ansvar, så er det på bakgrunn av at bydelene jobber med tematikken, sier han, og legger til: 

- Det er viktig å si at generelt sett så går alkoholkonsumet blant unge i Oslo ned, men så er det da ulikheter i byen.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere