72 prosent blir mobbet på internett

Mot mobbing: Bruk Hue er i gang med sin landsturné for å forebygge digital mobbing. Bruk-Hue er Norges største kampanje mot digital mobbing og drevet av Røde Kors, Barnevakten, Telenor og Medietilsynet. Bildet er fra turnélanseringen i Drammen.

Mot mobbing: Bruk Hue er i gang med sin landsturné for å forebygge digital mobbing. Bruk-Hue er Norges største kampanje mot digital mobbing og drevet av Røde Kors, Barnevakten, Telenor og Medietilsynet. Bildet er fra turnélanseringen i Drammen. Foto: FOTO: Simon Maiolo

Hele 72 prosent av ungdom i Oslo føler seg utsatt for digital mobbing.

OSLO: De oppsiktsvekkende tallene er det Telenor, på oppdrag fra Bruk Hue, som har funnet.

– Barn og unge i Oslo-området synes spesielt utsatt for mobbing via mobiltelefon og Internett. Slik kan vi ikke ha det. Kampen mot digital mobbing er en stor utfordring som vi er nødt til å ta på alvor og prøve å få gjort noe med, sier Ragnar Kårhus leder for Telenor Norge i en pressemelding.

Del på Facebook

880 foreldre og 880 barn mellom 10 og 15 år har svart på en rekke spørsmål om digital mobbing.

Osloungdommen ligger over landssnittet blant ungdom som blir mobbet over digitale medier. 72 prosent av barna i Oslo har opplevd digital mobbing i omgangskretsen, det er seks prosent høyere enn det nasjonale gjennomsnittet.

Verst blant jenter

Det er jentene det stort sett går ut over. Tallene Telenor har funnet viser at 16 prosent av jentene, på landsbasis, sier at de selv, eller noen de kjenner, har fått meldinger de har opplevd som mobbing eller erting på internett eller mobiltelefonen. Men det er også jenter som i størst grad har deltatt eller vet om noen som har deltatt i mobbingen.

LES OGSÅ: Hore er blitt et hverdagsord

Jentene sier oftere ifra til foreldrene når de opplever å få sårende meldinger, guttene velger å holde dette for seg selv.

Jentene mener også at digital mobbing er verre enn å få sårende ord rett i ansiktet.

Eldre mobber mest

Det er de eldre barna som mobber mest over nett og mobil. 49 prosent av de unge mellom 13 og 15 år kjenner noen som har brukt digitale medier til å mobbe, eller de har gjort det selv. De eldre barna tar oftere igjen med samme mynt, enn barn mellom 10 og 13 år.

De yngre barna mobber mindre. 38 prosent opplyser at de selv har mobbet, eller kjenner noen som har mobbet, over digitale medier.

Oslobarn mer hardhudet

En på fire barn i Oslo opplever digital mobbing som et problem. På landsbasis oppgir én av tre barn at det er et problem. Det kan tyde på barn i Oslo er mer hardhudet enn i resten av landet da omfanget av mobbing er generelt større i Oslo enn landsgjennomsnittet.

Bruk Hue reiser nå landet rundt for å forebygge digital mobbing. 50 skoler skal få besøk av Bruk Hue, som gjør dette for femte sesong på rad.

– Siden oppstarten i 2009 har Bruk Hue-turneen besøkt 200 ungdomsskoler landet rundt og møtt nesten 55.000 barn og unge, samt 10.000 foreldre. Holdningskampanjen er unik i både omfang og effekt, skriver Markus Endresen, kommunikasjonsrådgiver for Bruk Hue-turneen, til dittOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.