73 av 74 Oslo-barnehager fikk refs av Mattilsynet

Sunnere mat og nye rutiner er mye av årsaken til at barnehagene sliter med mathåndteringen.

Sunnere mat og nye rutiner er mye av årsaken til at barnehagene sliter med mathåndteringen. Foto: Scanpix

Kun Munkebekken Idrettsbarnehage hadde alt i orden rundt sin mathåndtering.

14.01.15 08:19

OSLO: Mattilsynet har sjekket barnehager i Oslo, og resultatet er nedslående. Hele 73 av 74 barnehager får kritikk fra tilsynet, rundt sin mathåndtering.

- De fleste avvikene vi fant var knyttet til egen håndvask med korrekt utstyrt blandebatteri på kjøkkenet. Hele 86 prosent av barnehagene hadde mangler her, forteller seksjonssjef Solveig Eriksrud.

Sunn mat gir utfordringer
En av årsakene tror Eriksrud er at barnehagene ønsker å servere stadig sunnere mat, blant annet mer frukt og grønt. Dette gir nye utfordringer på kjøkkenet.

- Dersom man har et visst omfang av frukt og grønt, bør man ha en egen kum eller balje å skylle dette i. Mange av barnehagene hadde ikke tilfredsstillende fasiliteter for dette. Mattilsynet mener at man ved nybygg og ombygging av barnehager i større grad må ta høyde for ønsket om sunn mat i barnehagen, og dermed installere matkum i forkant, sier Eriksrud.

Les også: «Frankie» fra Gambia tjener 85.000 i måneden på kokainsalg i Oslo

Kun én barnehage får skryt
Det var kun én av de undersøkte barnehagene som får toppkarakter av Mattilsynet. Det var Munkebekken Idrettsbarnehage på Ellingsrud.

Imidlertid får flere andre barnehager skryt for enkelte ting, som blant annet tining i kjøleskap, hvor hele 74 prosent hadde gode rutiner. 66 prosent av barnehagene hadde gode rutiner rundt oppvask.

Ikke lenger matpakke
En av de største utfordringene i barnehagene er det endrete mattilbudet. Tidligere hadde barnehagene matpakker til de fleste måltidene, mens andre hadde egne kjøkkenassistenter.

Nå brukes verken kjøkken eller matpakker.

- Vår erfaring er at det ikke blir tenkt godt nok igjennom hvordan matlagingen skal gjennomføres og hva slags type mat man skal serveres på kjøkkenet. Ved ombygging av eldre barnehager oppdaterer man ofte bare kjøkkeninnredningene uten å gjøre tilstrekkelige vurderinger om planløsningen er god nok for å lage trygg mat, sier Eriksrud.

Les også: Lærer kritisk til islam - byttet ut

Ubrukte kjøkken
Hun forteller at de har sett flere tilfeller av velutstyrte kjøkken, som står tilnærmet ubrukt, fordi det er langt å gå dit, eller at man ikke kan gå fra barna for å lage mat et annet sted.

- Ofte er avdelingskjøkkenet kun en oppvaskbenk med oppvaskkum og oppvaskmaskin. Kjøkkenet kan mangle både håndvask og plass til tilbereding av maten, sier hun.

De fleste nybygde barnehagene har større plass og er bedre tilrettelagt for matlaging og å holde god hygiene. Mattilsynet anbefaler alle som skal bygge ny barnehage eller bygge om en eksisterende om å tenke nøye gjennom hva kjøkkenet skal brukes til.

- Det er viktig å sørge for nok plass til matlagingen og at nødvendige matkummer, håndvasker og annen innretning blir installert, sier Eriksrud.

Les også: - Problemene vi har med islamsk innvandring er enorme

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og sterke meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.