*Nettavisen* Nyheter.

75 års skilek i Tomms ånd

Axel Wroll Evensen og Martin Brusletto viser skiferdigheter i Tommkleiva.

Det er 75 år siden "Onkel Tomm" Murstad stiftet sin skiskole i Tommkleiva, og lørdag ble bragden feiret i stor stil av store og små og kjente og ukjente navn midt i snøfokken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Elisabeth Økern og Finn Christian Jagge var på plass for å hedre Tomm Murstads minne og skiskolen hans, som lever videre i beste velgående.

Klikk på bildet for å forstørre.

Carina (11) fra Lilleaker (t.v) og Anna (10) fra Voksenkollen og Bærum.

ØVRESETER: Det var nok temmelig få i Tommkleiva som bekymret seg for snøsportenes fremtid. Den kubanske salsamusikken med fornemmelser av solskinn, sigarer og varme strender som strømmet fra høyttalerne, sto i surrealistisk kontrast til vinteren som tok grepet om bakken denne dagen.

Se flere bilder fra feiringen her

Det var regelrett snøstorm, men situasjonen så ikke ut til å sette noen demper på stemningen for vel 100 oppmøtte og ansatte som hadde kjempet seg frem til Tommkleiva til tross for tetpakkede t-baner og uendelig lange bilkøer forbi byggefeltet i Holmenkollanlegget.

Dette er høydepunktet i karrieren. Hvis jeg kjører mot Finken, så er det toppen! ler John Birger Westad, som er trenerveteran i regi av skiskolen.

Finken, eller Finn Christian Jagge, har tatt turen sammen med andre kjente skinavn som Elisabeth Økern, Trude Gimle og seilerhelten Peder Lunde.

Jeg er jo her for å skape stemning og ha det moro på 75-årsjubileet, smiler Trude Gimle, som har vært med i to vinter-OL.

Små stjerner

Skiskolen har også småcelebre venner, med hovedvekt på "små". De 20 barna i alderen 3 til 12 år som utgjør Groll et Grull Demoteam står for dagens formasjonskjøring sammen med skiinstruktørene.

Groll et Grull er verdens yngste demoteam på ski, og er med på forskjellige åpningsseremonier og andre arrangementer i inn- og utland som VM og Worldcuper.

Og det synes Groll et Grull-representantene Karina (11) fra Lilleaker og Anna (10) fra Voksenkollen og Bærum er veldig morsomt.

Vi har det kjempegøy alle sammen fordi vi får møte veldig mange, og så får vi dra veldig mange steder, og det gjør det jo veldig spesielt for oss. Og så er det jo gøy å åpne opp World Cup, og så blir vi spurt om vi kan komme og prate med sånne som deg, forklarer de to jentene entusiastisk.

Videre for Onkel Tomm

"Onkel Tomm" stiftet skolen i 1934. Legenden døde i 2001, men er skolen drevet videre av Trine Lunde som allerede hadde startet opp Trines Rennskole - og hennes tidligere rennskolelærer Jon Henrik Sæterbø, siden 1978.

Det var fantastisk å jobbe sammen med Tomm fordi han var så rolig og behersket og han hadde en aura som var helt rå. Hver gang jeg hisset meg opp over noe, var han roheten selv, forteller hun.

Da han var 80, reiste vi sammen til Stein Eriksen i Deer Valley i USA. Det var en superopplevelse for Tomm, for han var jo treneren til Stein Eriksen i vinter-OL i 1952. Så da kom kongen Tomm Murstad til Stein Eriksen, der Stein Eriksen allerede var konge.

Se flere bilder fra feiringen her

Skolen betyr svært mye for Trine og Jon Henrik.

Jeg har faktisk vært her i 31 år og det har gjort noe med livet mitt fordi det er et eventyr å jobbe her oppe istedenfor nede i søla i byen. Her har vi et eventyrland om vinteren, sier Trine.

Jeg vil fortsette å være her oppe og nyte hvert eneste sekund jeg får.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.