Gå til sidens hovedinnhold

80-tallet på museum

80-tallsfenomener som høyvannsbukser, hockeyteppe, vannseng og dyprosa stressless har havnet på Folkemuseet sammen med husmannsplasser og bunader.

I 20 år har den dyprosa stresslessen stått gjemt på et gjesterom. Nå jubler Norsk Folkemuseum over vintage-kuppet fra 80-tallet.

I flere måneder har museet lett etter den. Den har vært etterlyst gjennom media, på Norsk Folkemuseums nettsider og i nyhetsbrev til Folkemuseets venner. I dag kan konservator Kari Anne Pedersen og produksjonsleder Mette Opsal juble.

Åpner utstilling

23. april åpner de dørene for museets første 1980-tallsutstilling. Nå har en av de viktigste hjørnesteinene falt på plass en original Ekornes Stressless i dyprosa skinn.

Skinnmøbler i pastell var selve symbolet på 1980-tallsinteriør. Vi kunne ikke hatt en utstilling uten det, fastslår Kari Anne Pedersen.

Ikke bare pastell

Men om rosa skinnstressless er selvskreven når 1980-tallet skal vises fram, har museets utfordring vært å avgjøre akkurat hvilke klesplagg, møbler, frisyrer, dingser og duppeditter som i størst grad utgjør vårt kollektive minne om 1980-tallet.

For som museet selv skriver i forordet til utstillingen: Det finnes mange slags versjoner av 1980-tallet. Det fantes et 1980-tall som var pastell og pyntelig, og et som var svart og sint. Minnene avhenger av hvor i landet du vokste opp, og om du var barn, ungdom eller voksen.

Noen stikkord som stort sett går igjen, er likevel: Store skulderputer, hockeysveis, saccosekk, vannseng, japper, skinnsofa, pastell, Dynastiet, Don Johnson, Samantha Fox og Ball-genseren.

Alt dette vil publikum få et gjensyn med når utstillingen åpner i april.

Haster

Elisabeth Haarstad kom tilfeldigvis over etterlysningen. Hun husket på stolen hun arvet fra onkelen sin, og som hadde støvet bort på gjesterommet i to tiår. Nå donerer hun den gladelig til museet.

Det er klart at den i øyeblikket ikke er helt i min smak, men på den tiden var den jo utrolig fjong, forteller hun.

De siste månedene har Norsk Folkemuseum drevet klappjakt på 80-tallsklenodier. Museet etterlyste blant annet den originale gule Sony Sports walkman, og fikk tilbud om over 50 stykker. Napp fikk de også på etterlysningene etter VHS moviebox, Ball-gensere, Donkey Kong-spill, My little Pony-lekehester, 10 kilos mobiltelefoner, hvite stereoracker og diverse andre 80-tallsnødvendigheter.

Stu-stu-stu-studio....

Men fortsatt er det enkelte ting museet mangler. Herved etterlyses bokser med Studioline hårspray og original matemballasje, som pizza grandiosas pappemballasje fra den gang.

En viktig grunn til å ha en 1980-tallsutstilling nå, er at det begynner å haste. Fortsatt ligger det 1980-tallsgjenstander på loft og i boder, men om få år kan de være borte for alltid.

Ting fra 1980-tallet er mer forgjengelige enn ting fra tidligere tiår, fastslår Kari Anne Pedersen.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget