RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

80-tallet på museum


MUSEUMSHISTORIE: Ball-genseren, 501-buksa, Millet-jakka og Isba-støvletten har havnet Norsk Folkemuseum
MUSEUMSHISTORIE: Ball-genseren, 501-buksa, Millet-jakka og Isba-støvletten har havnet Norsk Folkemuseum
80-tallsfenomener som høyvannsbukser, hockeyteppe, vannseng og dyprosa stressless har havnet på Folkemuseet sammen med husmannsplasser og bunader.

I 20 år har den dyprosa stresslessen stått gjemt på et gjesterom. Nå jubler Norsk Folkemuseum over vintage-kuppet fra 80-tallet.

I flere måneder har museet lett etter den. Den har vært etterlyst gjennom media, på Norsk Folkemuseums nettsider og i nyhetsbrev til Folkemuseets venner. I dag kan konservator Kari Anne Pedersen og produksjonsleder Mette Opsal juble.

Åpner utstilling

23. april åpner de dørene for museets første 1980-tallsutstilling. Nå har en av de viktigste hjørnesteinene falt på plass en original Ekornes Stressless i dyprosa skinn.

Skinnmøbler i pastell var selve symbolet på 1980-tallsinteriør. Vi kunne ikke hatt en utstilling uten det, fastslår Kari Anne Pedersen.

Ikke bare pastell

Men om rosa skinnstressless er selvskreven når 1980-tallet skal vises fram, har museets utfordring vært å avgjøre akkurat hvilke klesplagg, møbler, frisyrer, dingser og duppeditter som i størst grad utgjør vårt kollektive minne om 1980-tallet.

For som museet selv skriver i forordet til utstillingen: Det finnes mange slags versjoner av 1980-tallet. Det fantes et 1980-tall som var pastell og pyntelig, og et som var svart og sint. Minnene avhenger av hvor i landet du vokste opp, og om du var barn, ungdom eller voksen.

Noen stikkord som stort sett går igjen, er likevel: Store skulderputer, hockeysveis, saccosekk, vannseng, japper, skinnsofa, pastell, Dynastiet, Don Johnson, Samantha Fox og Ball-genseren.

Alt dette vil publikum få et gjensyn med når utstillingen åpner i april.

Haster

Elisabeth Haarstad kom tilfeldigvis over etterlysningen. Hun husket på stolen hun arvet fra onkelen sin, og som hadde støvet bort på gjesterommet i to tiår. Nå donerer hun den gladelig til museet.

Det er klart at den i øyeblikket ikke er helt i min smak, men på den tiden var den jo utrolig fjong, forteller hun.

De siste månedene har Norsk Folkemuseum drevet klappjakt på 80-tallsklenodier. Museet etterlyste blant annet den originale gule Sony Sports walkman, og fikk tilbud om over 50 stykker. Napp fikk de også på etterlysningene etter VHS moviebox, Ball-gensere, Donkey Kong-spill, My little Pony-lekehester, 10 kilos mobiltelefoner, hvite stereoracker og diverse andre 80-tallsnødvendigheter.

Stu-stu-stu-studio....

Men fortsatt er det enkelte ting museet mangler. Herved etterlyses bokser med Studioline hårspray og original matemballasje, som pizza grandiosas pappemballasje fra den gang.

En viktig grunn til å ha en 1980-tallsutstilling nå, er at det begynner å haste. Fortsatt ligger det 1980-tallsgjenstander på loft og i boder, men om få år kan de være borte for alltid.

Ting fra 1980-tallet er mer forgjengelige enn ting fra tidligere tiår, fastslår Kari Anne Pedersen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere