RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

9 millioner for en ekstra valgdag!

Et flertall i bystyret – Høyre, Frp og Venstre – ønsker å arrangere en valgdag i Oslo, mandag 14. september. Et rødgrønt flertall i Stortinget har imidlertid vedtatt å endre valgloven slik at et mindretall i bystyret – AP og SV – kan gjennomføre sitt ønske om at det skal avholdes valg over to dager i Oslo. Oslo kommune blir derfor nødt til å tilrettelegge for valg over to dager – noe som vil påføre kommunen ekstrautgifter i størrelsesorden 9 millioner.

Det finnes ingen forskning som viser at det å avholde valg både søndag og mandag gir økt valgdeltakelse. Likevel gir den nye loven AP og SV i Oslo muligheten til å trumfe igjennom et valgopplegg som det ikke er flertall for i bystyret.

Det er grunn til å stille spørsmål om det er akseptabelt å benytte et mindretall på 1/3 til å trumfe igjennom et syn på tvers av alle erfaringer, faglige vurderinger og et politisk budsjettflertall. Lovendringen som åpner for at 1/3 av kommunestyret kan avgjøre antall valgdager avslører den sittende regjerings sanne syn på det kommunale selvstyre. Gjennom flere år har AP og SV ikke klart å levere en overbevisende argumentasjon for sitt forslag, og blitt nedstemt i Oslo bystyre. I stedet for å la dette være opp til demokratiet og kjempe for flere mandater ved kommende kommunestyrevalg, gir deres partifeller i regjering Oslo AP en håndsrekning for å overkjøre det demokratisk valgte flertallet. Dette er myndighetsmisbruk!

I et demokrati er mindretallsrettigheter viktige, derfor kan et mindretall være tilstrekkelig i saker om innsyn, tilsyn og kontroll, men aldri til å forplikte kommunen. Skal midler bevilges er hovedreglen i norsk forvaltning at det skal foreligge vedtak og inndekning. Begge deler mangler i denne saken. Bevilgninger krever flertallsvedtak for å være gyldige, da er det uhørt at 1/3 kan påføre kommunen utgifter. Dette er en partipolitisk overkjøring av demokratiske prinsipper og misbruk av lovgivningsmakt. Norge trenger en regjering som tar lokaldemokratiet på alvor.

Mindretallet i bystyret – AP og SV – trumfer altså gjennom to-dagersvalg i Oslo og etterlater Oslo kommune en "tilleggsregning" på ca. 9 millioner. Mindretallets hovedargument er at to-dagersvalg vil øke valgdeltagelsen i Oslo. Det er ingen erfaring for at dette skjer i Oslo. I Oslo kan alle som ønsker det forhåndstemme i perioden fra 10. august til 11. september – noe som taler for at valg over to dager skulle være unødvendig. Det vil være forhåndstemming i alle Oslos bydeler – i bydel Nordre Aker ved Universitetet på Blindern og i Bydelsadministrasjonen i Nydalen. Valg avholdes ved 11 valglokaler i bydelen og de 35 personene som utgjør stemmestyrene må innstille seg på to dagers jobb – takket være mindretallsvedtaket i Oslo bystyre – som den sittende regjering la til rette for ved sitt lovendringsforslag.Bård Folke Fredriksen

Nordre Aker Høyre

Leder av Høyres gruppe i bystyret og stortingskandidat

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere