*Nettavisen* Nyheter.

95-åring i farta

Pensjonisten Elias Kjendsli er en travel mann i voksen alder.

Manglerud/

Lambertseter: Å få tak i Elias Kjendsli er ingen lett oppgave. 95-åringen er en aktiv mann med faste avtaler fem dager i uken.

Pensjonisten spiller bridge, synger i kor, og tar seg ofte turer til ett av byens eldresentre.

Konsentrert

Kjendsli ser ikke ut som en 95 år gammel mann der han står midt på gulvet og prater med noen av bridgespillerne. Han er rak i ryggen og ser frisk og rask ut. Og det er han også.

Vi spiller til sammen 22 spill og må flytte oss fra bord til bord. Derfor er det så bra å spille bridge, man får litt trening med på kjøpet, forteller han blidt.

Kjendslis faste bridgepartner hver tirsdag er Tutta Åstad. Sammen jobber de for å få en høy plassering på turneringene, men de spiller ikke for å vinne, de spiller fordi det er sosialt og gøy.

Elias er veldig flink, forteller Åstad og er imponert over at Kjendsli klarer å konsentrere seg om kortene samtidig som han blir intervjuet.

Og selv om det er masse damer med på bridgekveldene klarer han å konsentrere seg om spillet.

Jeg tenker på kortene og ikke på damene, flirer Kjendsli.

Praten sitter løst og etter å ha kommet halvveis i spillet er det tid for en velfortjent kaffepause med kaker attåt.

Stiftet bridgeklubb

Snart skal bridgeentusiasten feire jubileum. For 70 år siden var han med å stifte Østerdalslaget bridgeklubb. Dette skal feires, og Kjendsli blir hedersgjesten ettersom han er eneste gjenlevende av dem som stiftet klubben i 1937.

Kjendsli har avtaleboken full og har flere bridgeplaner i vente. 2. februar skal den spreke mannen på tur med danskebåten. Der blir det festmåltid ene veien og bridgeturnering på tilbakeveien.

Elias har ikke betenkeligheter med å være med, mens noen på 70 år lurer på om de orker, forteller Halvor Skjeseth, som er god venn og bridgekompis av Kjendsli.

Men 95-åringen har mer på tapetet enn bridge. Hver mandag synger han i Nordstrandkoret.

Vi synger alt fra Bach til mer ukjente viser, forteller sangfuglen som trolig er Norges eldste korsanger.

Om han ikke spiller bridge eller synger i kor, er Kjendsli kanskje på besøk på ett av byens eldresentre. Han er en sosial mann med mange venner, men de fleste er noen år yngre enn han selv.

En sprek og munter mann

95-åringen har begynt å kjenne på kroppen at han ikke er ung lenger, men han klager ikke.

Jeg er heldig som både ser og hører godt, forteller den eldre mannen.

Hva er hemmeligheten bak et så langt liv?


Jeg vet igrunn ikke. Jeg har alltid vært glad i god og fet mat, så det kan jo ikke være at jeg har vært så altfor sunn, sier Kjendsli, og sukker litt over at alt skal være så magert for tiden.

Man må jo nesten be om å få flesk på ribba nå, smiler han. Også har jeg gått mye, sier Kjendsli, og forteller om den gang da han var en ung mann. Da gikk han fem kilometer til skolen hver dag.

I 2012 fyller Kjendsli 100 år. Han jobber for å leve så lenge, for da blir det 175-års jubileum. Svigersønnen hans blir 50 år og barnebarnet 25.

Jeg skal be pressen, statsministeren og kongen. Da blir det fest, smiler 95-åringen, som allerede har skrevet ned planene i dagboken sin, på pc.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.