*Nettavisen* Nyheter.

95-åring ranet tre ganger

Karttrikset er vel kjent hos politiet. En avleder med kart, mens den andre leter i lommene. Foto: BILDET ER ARRANGERT

En eldre kvinne ble først førsøkt ranet på trappa til eget hjem, før hun så ble ranet i Røa sentrum sist mandag. For to år siden ble hun også ranet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Paret som ranet kvinnen fikk tak i bankkortets kode da kvinnen handlet frimerker på Røa postkontor. Foto: FOTO: VIDAR BAKKEN

RØA: Hun er 95 år og vil være anonym. Hun er skremt etter at hun noen få timer i forveien er blitt ranet på Røa og det for tredje gang.

Del på Facebook

Pent kledd par

– Jeg hadde handlet og vært på postkontoret for å kjøpe frimerker. Jeg var på vei hjem og akkurat kommet inn i Finnhaugveien da et yngre, pent kledd par stoppet meg. Jeg hadde lagt merke til dem på postkontoret. Det var ikke noe påfallende med dem. De brettet ut et stort kart og spurte om veien til Nordstrandshøgda på gebrokkent norsk. Så spurte de om hvor T-banen var, selv om den var like i nærheten og de måtte ha passert den. Mens vi snakket gikk mannen rundt og bak meg, forteller kvinnen, som tross sine 95 år er svært oppegående.

Etter samtalen og på vei hjem oppdaget hun raskt at lommeboken var borte.

– Jeg gråt litt

– Det var så dumt av meg. Jeg pleier aldri å ha den i ytterlommen. Jeg søkte inn til en nabo for å snakke om det. Jeg gråt litt og ble veldig lei meg, men jeg varslet banken fort så de kunne stenge kontoen.

Kvinnens datter kan fortelle at ranerne måtte ha vært utrolig raske. De hadde klart å handle for mer en 10 000 kroner i flere butikker. Sannsynligvis hadde de holdt øye med kvinnen på postkontoret og fanget opp koden under betalingen.

– Jeg hadde også et par tusen kroner i lommeboken, forteller kvinnen.

– Holdt meg veldig hardt

For seks uker siden ble den samme kvinnen utsatt for en svært ubehagelig opplevelse.

– Jeg ble stoppet av et landsens kledd par utenfor apoteket på Røa. Disse var litt eldre og startet med å vise meg et slitent kart. De ville vite veien til Bekkelaget. Jeg sa at de kunne spørre på postkontoret. Der kunne de få hjelp. De kunne veldig dårlig norsk. Deretter gikk jeg til Meny for å handle og tok drosje hjem. Varene ble båret opp av drosjesjåføren. Rett etter at han hadde dratt kom paret ved apoteket styrtende opp og tok meg i hånden for liksom å hilse og ville snakke med meg. Jeg ble jo litt skremt. Jeg hadde heldigvis ikke låst opp døren. Plutselig tok mannen tak rundt meg og holdt meg veldig hardt mens han følte utenpå klærne mine. Jeg fikk en arm løs og banket riktig hardt i vinduet ved siden av inngangsdøren. De trodde nok at noen var hjemme, for da gikk de raskt av gårde, forteller hun.

Holdt hodet kaldt

Datteren berømmer henne for å klare å holde hodet kaldt i situasjonen. Det kunne endt så mye verre.

– Det var ingen å se på veien, så det var ingen å rope om hjelp til. Jeg fant ut at det å banke på vinduet var det lureste jeg kunne gjøre, sier kvinnen som bor i en stille vei med eneboliger.

Som om ikke det var nok, ble hun fraranet lommeboken for to år siden.

– En mann som også snakket gebrokkent, spurte meg etter Sirkusveien. Den hadde jeg ikke hørt om på Røa og jeg ba han spørre på postkontoret. Du peke sa han og jeg pekte. Du peke en gang til, sa han. Under dette forsvant lommeboken, sier hun oppgitt.

Fratatt livet

For kvinnen er ikke dette det verste.

– Det verste er å bli fratatt livet. Jeg er redd for å gå ut og handle uten følge. Jeg er redd for å være alene hjemme og lever bak låste dører. Jeg tør ikke sitte ute på terrassen lenger. Jeg er engstelig for at noen skal komme. Livet er ødelagt. Nå vil jeg flytte til en trygg trygdebolig, sier kvinnen.

På slutten av intervjuet kommer politiet for å oppta forklaring.

De kan fortelle at denne type ran er et problem i strøk som blant annet Røa og Majorstua, hvor det er mye folk. Karttrikset er en gjenganger i mange av disse sakene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag