*Nettavisen* Nyheter.

98 asylsøkere pågrepet for narkosalg

Politiet har pågrepet 98 asylsøkere for hasjsalg langs Akerselva. Her ved en tidligere aksjon.

En av dem, en 32 år gammel mann, er pågrepet hele 25 ganger for narkotikasalg langs Akerselva.

OSLO ØST: Politiet pågriper daglig asylsøkere for narkotikasalg i Oslo. Fra påske til begynnelsen av juni er i alt 98 asylsøkere pågrepet.

- De fleste blir forsøkt fengslet og mange sitter i varetekt, forteller etterforskningsleder Inge Sundeng ved Grønland politistasjon.

I ett av de groveste tilfellene er en 32 år gammel mann pågrepet hele 25 ganger for narkotikasalg. Mannen har to utvisningsvedtak på seg, men skal fortsatt være i landet.

Samarbeid med UDI

Politiet samarbeider tett med Utlendingsdirektoratet (UDI), Utlendingsnemda (UNE) og Politiets utlendingsenhet (PU) i et forsøk på å få kontroll på flommen av asylsøkere som ender opp som hasjselgere langs Akerselva.

- Samarbeidsavtalen trådte i kraft i slutten av april. Siden da har UDI fått i overkant av 40 saker til behandling. Av de 40 sakene foreligger det avslag på opphold i 25 av sakene. I tillegg ligger sju saker klare for vedtak, forteller Kommunikasjonsrådgiver Åsmund Eide i UDI.

- 25 personer skal uttransporteres til et annet europeisk land da de er registrert med en søknad om asyl der tidligere. Seks er allerede uttransportert til hjemlandet, opplyser Eide.

Høyeste prioritert

Seks av de pågrepne, som UDI har oversikt over, hadde allerede oppholdstillatelse da de ble pågrepet. En eventuell utvisning av disse vil kreve lengre behandlingstid, ettersom disse personene først må bli dømt eller få et forelegg før UDI kan vurdere om oppholdstillatelsen skal trekkes tilbake.

- UDI tar utgangspunkt i at det ikke skal ta mer enn fem dager før asylsakene er ferdigbehandlet. Alle vedtak om utvisning kan påklages til UNE, men instruksen er at sakene skal ha høyeste prioritet også hos UNE, slik at det går fort, sier Eide.

Kritikk til politiet

Politiet har ikke fullstendig oversikt over hvor mange som er sendt ut av landet, men flere asylsøkere er allerede dømt og har fått utvisningsvedtak.

- Det jobbes under høytrykk, for å si det mildt. Ikke bare her på Grønland, men hele politidistriktet er involvert i denne jobben, sier Inge Sundeng.

Politiets innsats i forbindelse med den åpenlyse narkotikaomsetningen på nedre del av Grünerløkka har fått mye kritikk og debatten har gått høyt om politiets ressurser. Beboergrupper har organisert egne tiltak og Oslo kommune har brukt flere millioner kroner på vektere i området.

Først tidlig i vår satte politiet inn ekstra innsats i problemområdene, blant annet ved å ta i bruk en mobil politipost og øke patruljeringen. Politiet har også definerte fire problemområder med høyere prioritet. Disse områdene er: nedre del av Grünerløkka (hasj), nedre del av Karl Johan (hasj/vold), Vaterlandsparken (hasj) og Grønlandsleiret (khat). Det er ikke laget noen statusrapport ennå, men etterforskningsleder Inge Sundeng mener situasjonene i de fire problemområdene har blitt bedre.

- Men de dukker opp andre steder, de forsvinner ikke, sier Sundeng.Inge Sundeng

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag