*Nettavisen* Nyheter.

Den japanske ambassadøren Hisao Yamaguchi åpnet den unike japanske hagen på Diakonhjemmet Sykehus. FOTO: ALEXANDER SYNSTAD

De aller færreste sykehus har sin egen ekte japansk hage. Men Diakonhjemmet har fått sin egen. Japans ambassadør til Norge fikk æren av å åpne den.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den japanske hagen skal bidra til ro og harmoni.

BORGEN: Da den japanske ambassadøren Hisao Yamaguchi åpnet den unike japanske hagen var en flere år gammel idé blitt en realitet. Sykehusdirektør Morten Skjørshammer var i 2004 på en konferanse i Japan. Under besøk på flere sykehus så han hvor mange som hadde glede av sine japanske hager. Han kom i kontakt med Toyama International College of Arts and Crafts. Det tilbød å skape en japansk hage ved Diakonhjemmet Sykehus. Iløpet av den første uken i mai ble hagen anlagt av professor Kugou og to medhjelpere.

Norsk natur

Han hadde norsk natur og lange kystlinjer i tankene i tankene under planleggingen. Og slik ble det i hagen som kan sees fra resepsjonsområdet. Lokale krefter og sponsorer er også med på laget. Blant annet har Skajems Planteskole AS bidratt med økonomisk og faglig bistand.

– Vi har fått en fantastisk hage, sier Skjørshammar.

Han var vertskap for delegasjon japanere med ambassadør Yamaguchi i spissen. Skjørshammar ble også med på en annen eldgammel japansk tradisjon. Han deltok i en teseremoni.

Mini-landskap

Prosjektleder Torunn Holst håper hagen blir til stor glede for pasienter, pårørende og ansatte.

– Vi er opptatt av å ha harmoniske omgivelser for å styrke en rask helbred. Ved å se inn i dette vakre landskapet vil sikkert mange finne ro og harmoni. Her vil pasienter som ikke lenger kan gå ute i naturen, selv få oppleve naturen i et minilandskap, sier Holst.

Japansk hagekunst har gamle røtter. De første sporene kan finnes helt tilbake år 500. De viser sterk påvirkning fra kinesisk tradisjon. Den japanske hagen følger gammel tradisjon og har alltid vært upåvirket av moter og trender.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.