*Nettavisen* Nyheter.

Morgan Selvaranjah grep inn og fikk reddet denne måken ut av veibanen etter at den ble påkjørt. Bilisten som kjørte på den brøt plikten man har til å straks stanse og eventuelt hjelpe/avlive dyr som har kommet til skade. Foto: Nina Schyberg Olsen

En uheldig måke ble både påkjørt og overkjørt i Østensjøveien, men hadde griseflaks og kom seg utrolig nok på beina igjen!

Klikk på bildet for å forstørre.

Dyrevenn: Morgan Selvaranjah er ofte ved Østensjøvannet, og oppfordrer bilistene til å kjøre saktere av hensyn til det rike fuglelivet. Foto: Nina Schyberg Olsen

Klikk på bildet for å forstørre.

Tøff måke: Møkkete og antagelig ganske svimmel, men like fullt i live og på beina etter to påkjørsler på rad! Foto: Nina Schyberg Olsen

Klikk på bildet for å forstørre.

Død: Denne måken var ikke like heldig som sin kamerat, og møtte døden i Østensjøveien. Foto: Nina Schyberg Olsen

ØSTENSJØVANNET: Nordstrands Blad var nylig i sydenden av Østensjøvannet, da et voldsomt smell rystet omgivelsene. Årsaken var et ublidt møte mellom en fugl og en bil, som etter øyenvitners mening kjørte fortere enn tillatt.

Stoppet ikke

Bilen kjørte ufortredent videre, til tross for at sjåføren umulig kunne ha unngått å merke påkjørselen. Igjen i veibanen lå en svimeslått måke med dårlige fremtidsutsikter.

Rett etter kjørte en ny bil over fuglen, heldigvis uten å treffe med hjulene. Det ble et par nye kollbøtter på måken, før også denne bilen kjørte videre.

Hjelpende hånd

Morgan Selvaranjah fra Abildsø satt og matet ender ved parkeringsplassen da ulykken skjedde. Han løp opp til veien og fikk løftet måken i sikkerhet.

Etter kort tid reiste den forulykkede seg utrolig nok opp på beina igjen. Ganske svimmel og møkkete, men uten andre synlige skader enn et par brukkete halefjær.

Morgan Selvaranjah tok en rask vingesjekk på fuglen, og alt så ut til å være i orden.

- Jeg er her ofte og mater fuglene, og folk kjører altfor fort. Folk må ta hensyn til fuglelivet og kjøre saktere, mener han.

Endte godt

Forhåpentligvis endte denne historien godt, selv om det er vanskelig å si om måken kan ha fått indre skader.

En garantert død måke lå i veibanen fra før av, kanskje skulle denne historiens heltemåke bare ut å sjekke om det var liv i kompisen da den brutalt ble påkjørt og etterlatt i veibanen?

Ønsker trafikkreduksjon

Amund Kveim i Østensjøvannets Venner forteller at det ikke finnes noen statistikk over hvor mange fugler og dyr som blir påkjørt langs Østensjøvannet hvert år.

- De døde dyrene går inn i naturens kretsløp før det er mulig å registrere dem, men vi vet at det er et betydelig antall som blir påkjørt ved parkeringsplassen og broen hvert år, sier Kveim.

Han hilser alle tiltak som begrenser farten og trafikkbelastningen i Østensjøveien velkommen.

Overdreven mating

Kveim sier man må regne med ulykker som dette i en by med mye fugl, men at fenomenet forsterkes av overdreven mating i umiddelbar nærhet av veien.

- Folk tømmer ut hele søppelsekker med brød. Det regner vi som forurensing, ikke fuglemating!

Plikter å hjelpe

Etter Veitrafikklovens §12 plikter man å straks stanse og hjelpe personer eller dyr som er kommet til skade, og forøvrig delta i de tiltak som ulykken gir grunn til. Hvis dyr er sterkt skadet kan det, ifølge hjelpeplikten, være nødvendig at de som er innblandet eller andre med egnet redskap avliver dyret snarest for å få slutt på lidelsene.

Man skal med andre ord ikke bare kjøre videre, som bilene gjorde i dette tilfellet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.