*Nettavisen* Nyheter.

Sex på badet er det mange Oslo-par som liker. Men soverommet er fortsatt favorittrommet, viser fra tall RFSU. Foto: FOTO: ALEXANDER SYNSTAD$PHOTOHEADER_ON$$PHOTOHEADER_OFF$

Oslos menn og kvinner liker, ikke overraskende best å ha sex på soverommet. Og det er lite populært å snakke om tidligere sexpartnere. Det viser tall fra RFSU.

Klikk på bildet for å forstørre.

- VI ER PÅ topp: Styreleder i RFSU, Kjell Olav Svendsen og daglig leder Tone Berit Lintho synes det er gledelig at vi har mest sex av alle i Norden.

GRÜNERLØKKA: 3000 er intervjuet. Og denne uka ble tallene fra undersøkelsen «Sex og kondom og sånn» presentert. I en fancy leilighete på Grünerløkka med en halverotisk ramme rundt det hele, snakket lege og styreleder i RFSU Kjell Olav Svendsen om temaet vi aldri går lei av. Med seg hadde han daglig leder i RFSU, Tone-Berit Lintho. Og de kunne slå fast at over halvparten av alle nordmenn er fornøyd med sitt sexliv. Det plasserer oss på topp i Norden. Svendsen og Lintho synes tallene er gledelige.

– 65 prosent sier at sex er viktig. Og de over 50 år sier i tillegg at er blitt viktigere enn det var før. Og ikke minst: Sju av 10 i denne aldersgruppen oppgir at de har hatt sex den siste måneden. Akkurat som de yngre svarer, sier Svendsen.

13 prosent gjør det ikke

På landsbasis er kondom det vanligste prevansjonsmiddelet. 34 prosent bruker ingen ting for å beskytte seg mot graviditet eller kjønnssykdommer. Tall fra Oslo viser at vi ikke snakker så mye om vi skal bruke kondom eller ikke. Bare fire prosent i Oslo snakker om det. Men vi liker mye sexsnakk. Hele 53 prosent liker å skravle om sex for å tirre opp stemningen. Hvordan vi vil ha det i senga er også viktig for Oslo-folk. Det mener 36 prosent. 13 prosent snakker kanskje om, og fantaserer om det. Men de svarer også at de ikke har sex i det hele tatt.

– Det er viktig å snakke om sex, men det er også viktig å ha sex. Forøvrig har vi innsett at kommunikasjon fungerer. At vi har mest sex i Norden kan forklares med flere årsaker. Men det skyldes nok mye av at vi har en bra levestandard. Vi er jo blitt ganske bortskjemt på mange områder, sier Svendsen.

Og vi er kanskje blitt så bedagelige at vi ikke alltid tenker så langt. Kondom-bruken går nemlig ned. Aldersgruppen 20 til 35 år er sløvest.

– Mange unge mener det er liten sjanse for å bli smittet av kjønnssykdommer. Flertallet i denne gruppen dropper kondom første gang de har sex med en ny partner, fordi de stoler på den, sier Lintho.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.