RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Å bli tatt på alvor - ONSDAG 9. FEBRUAR

Alle vil gjerne at nettopp det de tenker, mener og sier skal bli tatt på alvor

Gjentatte ganger har det blitt satt negativt søkelys på Søndre Nordstrand og spesielt Holmlia. Grusomme hendinger har vekket mediers interesse, og i mange tilfeller har vel nettopp det at ting har skjedd på Holmlia, gitt grobunn for ekstra kraftig omtale.
Men hvordan er virkeligheten?
"På begynnelsen av nittitallet kan jeg si meg enig i at vi hadde et tøffere ungdomsmiljø", sier Roland Daus, leder på Søndre Holmlia Fritidssenter på Åsbråten. Han er nok den som kjenner ungdommen best, og alle kjenner Roland. Han styrer sitt senter med en kombinasjon av håndfasthet og varmt hjerte. "For mange er dette kanskje det eneste stedet de faktisk blir tatt på alvor, lyttet til og respektert". Og nettopp disse begrepene - tatt på alvor, lyttet til og respektert - er hovedelementene i en god oppvekst.
Når langt over 100 nasjonaliteter er representert på et relativt lite område, er det ikke så unaturlig at det kan oppstå konflikter. Forskjellige bakgrunner vil de gjerne videreføre. Men alle har felles hovedelementer som de mener er viktige. Alle vil gjerne at nettopp det de tenker, mener og sier skal bli tatt på alvor. Og alle har evner de gjerne vil utvikle. Om man ikke får anledning til å vise hva man kan, er muligheten stor for at det kan slå ut i en form for protest - et rop om å bli hørt. Dette har vi fått erfare på flere vis.
Nettopp i slike situasjoner er det viktig at situasjonene blir fanget opp, forstått og riktig håndtert.
"Vi satser sterkt på opplæring av unge mennesker", sier Roland Daus. Og dette har vist seg å være svært riktig. Unge er lette å påvirke, og da er det viktig at de får de riktige tankene inn i hodet. Og forstår de at deres evner blir tatt vare på, gjør de ofte en stor innsats for å bevise at de mestrer.
Foreløpig har vi snakket om at de unge blir tatt på alvor. Men det er like viktig at også de voksne blir hørt. Senterlederen på Søndre Holmlia har mange teorier om hvordan vanskelige miljøer og situasjoner skal håndteres. Noen av hans teorier har blitt forstått, noe fritidssenteret er et godt bevis på. Men han har også tanker om hvordan de virkelig vanskelige nøttene skal knekkes. Hans budskap om å ta alle på alvor og la dem få utvikle de evnene de virkelig har må bli fulgt opp. Kombinasjonen av håndfasthet, respekt, å vise forståelse - og ha et varmt hjerte, er elementer som alle forstår. De må bare få anledning til å bli realisert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere