RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I 1985 gikk a-ha til topps på amerikanske Billboard med Take on me . Siden den gang har de ni studioalbum, 35 millioner solgte, turneer på fem kontinent, guiness-rekord og utallige topplasseringer verden over å se tilbake på.
I 1985 gikk a-ha til topps på amerikanske Billboard med Take on me . Siden den gang har de ni studioalbum, 35 millioner solgte, turneer på fem kontinent, guiness-rekord og utallige topplasseringer verden over å se tilbake på. Foto: FOTO: WARNER MUSIC

A-ha kommer til Nasjonalbiblioteket

Originalskisser fra «Take on me»-videoen og Mortens håndleddremmer i skinn er bare noe av godbitene du kan få me deg når Nasjonalbiblioteket hyller A-ha gjennom 25 år.

SENTRUM: – Vi skal vise hvordan en så svær karriere som A-ha sin setter fotavtrykk i historien. Alt fra små klistremerker, musikkvideoer, skisser, en MTV-statue, låter, skiver, Mortens håndleddremmer i skinn og notisboka han skrev ned alle tekstene fra 80-tallet skal stilles ut, forteller Richard Gems.

Han er kurator for Nasjonalbibliotekets utstilling «Hunting Hight and Low – A-ha gjennom 25 år», en av verdens største A-ha samlinger bestående av alt fra musikkvideoer og lydopptak til ulike former for trykt materiale fra hele verden.

– Det er 25 år siden A-ha slo igjennom, og i den anledning ønsket vi å lage en utstilling. Da vi tok kontakt med dem hadde ingen, oss inkludert, noen anelse om at de hadde tenkt til å legge opp, forteller Gems.

Eksklusivt

Kuratoren tror bredden og ekslusiviteten i utstillingen vil lokke både almennheten og spesielt interesserte til Nasjonalbiblioteket den nærmeste tiden.

– Vi viser en enorm bredde som jeg tror publikum vil synes er interessant: A-ha utgivelser fra Chile og Peru, fanbrev fra Kina, fanziner, samt 24 singler pakket inn totalt forskjellig i ulike deler av verden er bare noen eksempler, forteller Gems.

– Et stort fenomen

Utstillingen er bygd opp som et kronologisk tilbakeblikk i korte trekk gjennom 25 år med hovedvekt på 80-tallet.

– Vi har prøvd å si noe om konteksten og de vilkårene for å lage popmusikk på den tiden. Det er veldig få som i dag ville brukt alle pengene sine på å resie til London med en demoteip de ikke visste om noen ville høre på, sier Gems, og legger til:

– Med Youtube er det rett og slett ikke sånn det funker lenger. A-ha var dessuten et stort fenomen i en mye lenger periode enn hva de var her hjemme, spesielt i Latin-Amerika, sier Gems som kan fortelle at hovedpersonene selv var vært svært så imøtekommende da de fikk forespørsel om et samarbeid.

A-ha på besøk

– A-ha var veldig positive og generøse med å låne oss ting. De kommer også en tur innom utstillingen i løpet av høsten, sier Gems hemmelighetsfullt.

Noen nærmere dato vil han ikke ut med, men utstillingen henger i alle fall fram til 29. januar. A-ha holder sin siste konsert i Oslo Spektrum 4. desember.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere