A-ha kommer til Nasjonalbiblioteket

I 1985 gikk a-ha til topps på amerikanske Billboard med Take on me . Siden den gang har de ni studioalbum, 35 millioner solgte, turneer på fem kontinent, guiness-rekord og utallige topplasseringer verden over å se tilbake på.

I 1985 gikk a-ha til topps på amerikanske Billboard med Take on me . Siden den gang har de ni studioalbum, 35 millioner solgte, turneer på fem kontinent, guiness-rekord og utallige topplasseringer verden over å se tilbake på. Foto: FOTO: WARNER MUSIC

Originalskisser fra «Take on me»-videoen og Mortens håndleddremmer i skinn er bare noe av godbitene du kan få me deg når Nasjonalbiblioteket hyller A-ha gjennom 25 år.

A-ha sitt andre studioalbum solgte over seks millioner plater verden over. Foto: FOTO: WARNER MUSIC

På dobbeltabumet «How can I sleep with your voice in my head» (2003) ble plateopptakene gjort på konserter i Zürich, London, Leipzig, Paris og Amsterdam. Foto: FOTO: WARNER MUSIC

A-ha sitt femte studioalbum ble ingen kommersiell suksess. Foto: FOTO: WARNER MUSIC

SENTRUM: – Vi skal vise hvordan en så svær karriere som A-ha sin setter fotavtrykk i historien. Alt fra små klistremerker, musikkvideoer, skisser, en MTV-statue, låter, skiver, Mortens håndleddremmer i skinn og notisboka han skrev ned alle tekstene fra 80-tallet skal stilles ut, forteller Richard Gems.

Han er kurator for Nasjonalbibliotekets utstilling «Hunting Hight and Low – A-ha gjennom 25 år», en av verdens største A-ha samlinger bestående av alt fra musikkvideoer og lydopptak til ulike former for trykt materiale fra hele verden.

– Det er 25 år siden A-ha slo igjennom, og i den anledning ønsket vi å lage en utstilling. Da vi tok kontakt med dem hadde ingen, oss inkludert, noen anelse om at de hadde tenkt til å legge opp, forteller Gems.

Eksklusivt

Kuratoren tror bredden og ekslusiviteten i utstillingen vil lokke både almennheten og spesielt interesserte til Nasjonalbiblioteket den nærmeste tiden.

– Vi viser en enorm bredde som jeg tror publikum vil synes er interessant: A-ha utgivelser fra Chile og Peru, fanbrev fra Kina, fanziner, samt 24 singler pakket inn totalt forskjellig i ulike deler av verden er bare noen eksempler, forteller Gems.

– Et stort fenomen

Utstillingen er bygd opp som et kronologisk tilbakeblikk i korte trekk gjennom 25 år med hovedvekt på 80-tallet.

– Vi har prøvd å si noe om konteksten og de vilkårene for å lage popmusikk på den tiden. Det er veldig få som i dag ville brukt alle pengene sine på å resie til London med en demoteip de ikke visste om noen ville høre på, sier Gems, og legger til:

– Med Youtube er det rett og slett ikke sånn det funker lenger. A-ha var dessuten et stort fenomen i en mye lenger periode enn hva de var her hjemme, spesielt i Latin-Amerika, sier Gems som kan fortelle at hovedpersonene selv var vært svært så imøtekommende da de fikk forespørsel om et samarbeid.

A-ha på besøk

– A-ha var veldig positive og generøse med å låne oss ting. De kommer også en tur innom utstillingen i løpet av høsten, sier Gems hemmelighetsfullt.

Noen nærmere dato vil han ikke ut med, men utstillingen henger i alle fall fram til 29. januar. A-ha holder sin siste konsert i Oslo Spektrum 4. desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: kultur,

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag