RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En stopp på en av Russlands togstasjoner kan fortone seg kaotisk, men også underholdende og innholdsrik. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN
En stopp på en av Russlands togstasjoner kan fortone seg kaotisk, men også underholdende og innholdsrik. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Å krysse Sibir på skinner

Sylteagurk, vodka og en hel del uventede hendelser er i boks. Jeg har kryssa Sibir i tog.

Hege Bjørnsdatter Braaten
redaksjon@lokalavisen.no

SIBIR: Jeg har drukket vodka mens sola sto opp over Baikal. I følge min reisebibel, Lonely Planet er det nemlig en ting man bør gjøre. Jeg har også spist sylteagurk, riktignok inne i et tjukt lag av ost over en svinekotelett, men det smakte godt. Jeg har også kryssa grenser. Mange. Lange. VARME. Jeg har rett og slett kryssa Sibir i tog.

Drama

Og ja, jeg anbefaler det på det sterkeste. Jeg vil bare anbefale samtlige framtidige reisende på at det uventede vil komme. I hopetall. Selvfølgelig er det lurt å forberede seg ved å pakke våtservietter, knekkebrød, posesupper og en god del tålmodighet, men uventede ting vil dukke opp.

Det begynte i Moskva, med turboturisme, tropisk storm, trafikkork og en gruppe norske turister som bare med nød og neppe kom seg med toget.

Da hadde allerede mongolske handelsreisende rukket å fylle vår kupe med danskepølse, fetaost, bomullspads, bacon og t-skjorter. Våre protester ble møtt med et overlegent blikk, og dermed måtte deler av reisefølget dele kupé med matvarer i flere dager. Det hele endte i rabalder, da vi forsøkte å protestere. Mannen de handelsreisende (les: smuglere) kalte "boss" ble rasende, utøvde en smule fysisk vold og truet med trøbbel på grensa, det vil si et skudd i panna for oss nordmenn. Heldigvis skjedde det ikke.

Autentisk

Vi roet oss uansett ned, og tilpasset oss livet på det rullende samfunnet på de eviglange sibirske sletter.

Lite russisk ombord det var stort sett mongolere og en liten gjeng norske turister ble kompensert med autentiske russiske landsbyer langs toglinja. Man blir faktisk aldri lei av å kikke ut av vinduet. Man sover også overraskende godt på harde benker med den evige lyden av tunge tog på gamle skinner.

Knekkebrød med smøreost, skitne klær, møkkete hår, ingen dusj og trang plass blir også fort en vane. Akk, hadde livet alltid fortont seg slik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere