*Nettavisen* Nyheter.

Å vende tilbake

Det Groruddalsbaserte produksjonsselskapet Alternativ Film lager dokumentar om det å vende tilbake til Somalia. Vi snakket med pro- dusent Tove Midtli.

Trosterud: Tove Midtli dannet produksjonsselskapet Alternativ Film i år 2000 sammen med Dino Prohic. Videoprodusentene møttes i jobbsammenheng da de begge laget film for Norsk Folkehjelp. Både Midtli og Prohic er bosatt i Groruddalen. Sammen søkte de midler fra UDI for å lage en film om det å vende tilbake til Kosovo. Siden har de samarbeidet om en rekke prosjekter, fra anti-doping informasjon til prosjekter for Røde Kors.
- Vi har jobbet endel med statlige informasjonsfilmer, forteller Midtli.

Somalia

Prosjektet som Alternativ Film jobber med i disse dager er også finansiert av UDI og skal hjelpe somaliere i Norge som har lyst til å vende tilbake til hjemlandet. Midtli kommenterer:
- Dette er en informasjonsfilm med et dokumentarpreg. Vi ønsker å fokusere på somaliere som tidligere har vært bosatt i Norge og som nå har vendt tilbake til Somalia. Vi ønsker at disse personene skal fortelle om sine opplevelser og komme med råd og tips om hva som skal til for å mestre en slik tilbakevendingsprosess.
Midtli og Prohic har hatt kontakt med cirka 20 kvinner og menn, hovedsakelig i Somaliland, som livnærer seg som lærere, leger, politikere eller som jobber for humanitære organisasjoner. Fellestrekket for disse menneskene er at de har tilbragt store deler av sitt liv i Norge, eller andre vestlige land, men som nå har vendt tilbake. I tillegg til regissør Dino Prohic er det tre andre medarbeidere i filmteamet som nå befinner seg i Somalilands hovedstad Hargeisa. De ønsker også å snakke med politikere i landet.
- Filmteamet ønsker blant annet å snakke med den politiske lederen av Somaliland om levevillkårene i landet, forteller produsent Tove Midtli.
Somaliland er en tidligere britisk koloni som fikk sin uavhengighet i 1960. Etter en brutal borgerkrig i 1991 erklærte Somaliland sin uavhegighet fra det øvrige Somalia og gikk igang med å bygge opp et samfunn. I disse dager er leder av det opposisjonelle partiet 'Justice and Welfare' i Somaliland, Faisal Ali Waraabe, på en rundreise i Skandinavia og vil også ha samtaler med politikere her i Norge. Samtalene vil blant annet dreie seg om et ønske om at Somalias nye regjering ikke skal representere Somaliland i FN.

Distribusjon

Alternativ Film skal distribuere dokumentaren til flere kommuner og organisasjoner i Norge.
- Dokumentaren skal i første innstans distribueres til kommunene og humanitære organisasjoner, til resurssentre, Flyktningehjelpen, Utlendingsdirektoratet og somaliske organisasjoner i Norge.
Prosjektet er et ledd i et arbeid om frivillig tilbakevending som foregår i staten og kommunene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.