RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

A4-skolen ikke for alle

nn Takket være et pilotprosjekt fra Sverige kan Sagene skole snart åpne en helt ny kantine. Den har blitt pusset opp av elevene selv, med midler fra Undervisningsbygg. Det interessante med prosjektet er imidlertid hvordan kantinedriften kom i gang.

I fjor ble nemlig Sagene skole nødt til å ta noen grep. Flere klasser var plaget av uro og enkeltelever som ikke klarte å tilpasse seg det tradisjonelle undervisningsmiljøet.

Løsningen ble å trekke enkeltelever ut av klasserommet, og inn i praktisk arbeid. Elevene fikk i oppdrag å drive kantine på skolen, for på den måten å tilegne seg kunnskap på en litt mer praktisk retta måte.

De siste månedene har elevene lært seg matte ved å måle materialer og de har lært seg samarbeid og problemløsning på en måte som tradisjonell klasseromsundervisning aldri vil kunne gjøre.

Opplegget er kontroversielt i forhold til den norske tankegangen om enhetsskolen. Det betyr ikke at det er feil – heller tvert i mot. Elevene på Sagene skole kan melde tilbake om gode resultater, godt miljø og et fantastisk samhold, som følge av kantineprosjektet. Lærerne støtter opp om erfaringene, og kan fortelle at miljøet på Sagene har blitt et helt annet. I tillegg har elevene fått med seg nødvendig kunnskap, som kan brukes i både videre utdanning, så vel som yrkesliv – et gode som har vært uoppnåelig for mange så kalte "problembarn" tidligere.

Kantineprosjektet på Sagene skole er et bevis på at det nytter å tenke utenfor boksen, når det gjelder å fange opp elever som har problemer i den tradisjonelle klasseromsundervisningen. Det betyr verken at elevene er dumme eller ubegavete, det betyr bare at barn på lik linje som voksne har ulike behov. Disse behovene kan tilfredstilles ved å tenke kreativt, og det skal de ansatte ved Sagene skole ha honnør for å gjøre. I tillegg til en splitter ny kantine har Sagene skole fått et bedre arbeidsmiljø og ikke minst fornøyde elever, som antagelig går en langt enklere skolehverdag i møte framover.

Kantineprosjektet på Sagene skole er et bevis på at det nytter å tenke utenfor boksen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere