Abdul rydder skolegården i skjul

ÅPNET AKSJONEN: Årets Rusken-aksjon ble åpnet på Bjørnholt skole, der rektor Petter Yttereng og elevene fikk besøk av blant andre ordfører Fabian Stang. Foto: Kristine Sletten

ÅPNET AKSJONEN: Årets Rusken-aksjon ble åpnet på Bjørnholt skole, der rektor Petter Yttereng og elevene fikk besøk av blant andre ordfører Fabian Stang. Foto: Kristine Sletten

– Vi eier byen sammen, minnet ordfører Fabian Stang oss på da årets Rusken-aksjon ble blåst i gang onsdag. Bjørnholt-eleven Abdul Quddious innrømmer at han rydder skolegården "i skjul" etter skoletid for å hjelpe vaktmesteren!

FÅR HJELP: Ordfører Fabian Stang og Ruskengeneral Jan Hauger forteller at stadig flere gjør en Rusken-innsats i Oslo.

SHOW: Elever laget show om resirkulering.

BJØRNHOLT/OSLO: Abdul Quddious går andre året på Bjørnholt videregående, og fikk under onsdagens Rusken-åpning utdelt diplom av ordføreren og Ruskengeneralen.

– Etter sommerferien i fjor ble jeg veldig motivert til å rydde, og har siden da blitt igjen etter skoletid for å rydde skolegården, sier Quddious.
Flere medelever har lagt merke til arbeidet han har gjort, og meldte i fra til ledelsen om at han burde hedres på åpningen av Rusken.

– Jeg gjør det fordi det ligger i min religion, men også fordi jeg synes synd på vaktmesteren som må bruke så mye tid på å rydde opp etter oss. Det er viktig at det skal være rent og ryddig rundt oss, fortsetter han.

Quddious innrømmer at han har prøvd å rydde i skjul fra de andre.

– Jeg rydder alltid etter skoletid. Da er det nesten ingen på skolen, så da blir jeg ikke lagt merke til. Jeg mener det er en viktig jobb, men jeg vil ikke ha for mye skryt og oppmerksomhet av den grunn, avslutter han.

Felles ansvar for Oslo

Ordfører Fabian Stang (H) var på Bjørnholt skole for å markere åpningen av årets Ruskenaksjon i Oslo. Sammen med Ruskengeneral Jan Hauger fortalte han at vi alle har et felles ansvar for byen vår.

– Det er viktig å gi uttrykk for forståelse. Vi eier byen sammen, men det er så mange som går ut av døra og ikke tenker at fortauet og parken er noe de selv eier. Men det er jo nettopp det det er. Vi eier Oslo sammen, sier Stang til Dittoslo.no.

Stang legger til at han ønsker at den neste generasjonen skal bli en del av en ren og pen by.

– Det gjør jo noe med humøret når det er vakkert og rent rundt oss, og vi vil at denne aksjonen skal feste seg i hodet vårt, slik at vi hele tiden tenker på at vi skal rydde opp etter oss, fortsetter Stang.

Satser på sosiale medier

Ruskengeneral Jan Hauger fortalte hvilke mål Rusken har satt seg for 2013.

– Vi vil engasjere enda flere enn i fjor, da vi hadde over 200.000 med på laget. Vi har så langt i år merket stor tilgang, og vi kommer til å legge mer vekt på bruk av sosiale medier for å informere borgere, sier Hauger.

I tillegg har det blitt utviklet en egen mobilapplikasjon hvor man tar bilder før og etter rydding av offentlige steder. Applikasjonen heter Færdih, og er først og fremst ment som en konkurranse for skolene i Oslo, der vinnerskolen vil få besøk av en kjent artist.

– Som ordføreren sa, så blir jo humøret påvirket av hvordan omgivelsene er rundt oss, så vi må få alle til å ønske at Oslo skal være ren og ryddig. Vi er jo glade i byen vår, og vi må ta godt vare på den. Det er et felles ansvar, fortsetter Hauger.

Bruker 200 millioner

Hauger kunne også avsløre at kommunen bruker mye tid og penger på å holde byen ren.

– Vi ser stadig at dugnadstenkinger øker over hele byen. Folk ønsker å bidra, og vår viktigste jobb fremover blir å legge til rette for forholdene. Spesielt i parker.
Når sommeren nærmer seg med stormskritt, ønsker Hauger at alle skal bli flinkere til å ta vare på grøntområdene i byen.

– Vi bruker årlig 200 millioner kroner på å rydde byen. 80 millioner av disse går til tagging, og av disse igjen går halvparten på tagging på T-banen. Dette er penger vi kunne brukt på andre fornuftige ting, som enda bedre kollektivtilbud, sier Hauger.

Han mener det er alles ansvar å ta vare på sitt nærmiljø.

– Alle har vi et ansvar, og ved å starte med skolene og sette i gang konkurranser for dem, kan det bidra til å gjøre dem mer engasjerte. Alle må se helheten i byen vår, og vi må samarbeide for å skape et enda penere Oslo, sier Hauger.

Engasjerte elever

Elevrådsleder på Bjørnholt, Nimarta Bhullar mener Rusken er en viktig aksjon som kan bidra til å engasjere elevene enda mer.

– Vi er jo en stor skole med både ungdomstrinn og videregående, så nå har vi muligheten til å få med oss konseptet og spre det videre, sier Bhullar.
Bhullar går nå siste året på videregående, og synes skolen generelt er flink til å ta vare på miljøet.

– Vi hadde en periode for en stund tilbake, der vi opplevde mye forsøpling på skolen. Da satte vi i gang et eget prosjekt som vi kaller "klina i kantina”. Det går ut på at alle klassene får hver sin uke der spesielt kantinen blir ryddet for søppel, fortsetter hun.

Elevrådslederen mener det er litt for lite å bare ha Ruskenaksjon en gang i året, og synes derfor at skolens eget prosjekt er et viktig og bra tiltak.

Rydder i skjul

LES FLERE RUSKEN-SAKER:

- Byen trenger en ekstra innsats

- Det perfekte prosjekt for unge

Ungdom vant Rusken-pris

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag