*Nettavisen* Nyheter.

Absurd satsing på forskning

Ole Petter Ottersen synes ikke regjeringen har innfridd sine løfter til forskning og høyere utdanning de siste årene. Her sammen med Stortingskandidat Kristin Vinje (H) fra Korsvoll etter et debattmøte på Litteraturhuset i forrige uke. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Universitetsrektor Ole Petter Ottersen er ikke fornøyd med regjeringens innsats.

BLINDERN: Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo (UiO) syns endelig det har blitt svung på valgkampen.

Jeg mener dette er den beste valgkampen jeg kan huske. Det har aldri tidligere vært så stor interesse for forskning og utdanning som nå, sier Ottersen.

Taler samme sak

At både studentene og forskningsmiljøene har de samme argumentene, har gjort forskning og utdanning til et uunngåelig tema for politikerne, mener Ottersen.

Undersøkelser viser et bredt krav om økt satsing på faglig kvalitet og styrking av utdannelsen. Med en velgermasse på 250.000 studenter er vi ikke lenger en smal interessegruppe, sier han.

Manifest 2020

Ottersen er krystallklar på hva som bør være et av den neste regjeringens aller første prioriteringer.

Uansett hvem som havner i regjeringskontorene etter valget, forventer jeg at de legger frem en fremtidsvisjon, et manifest for hvor norsk forskning og utdanning skal være i 2020.

Ottersen vil ikke ha noen formening om hvilken regjering som vil være best for universitetet, men etter å ha deltatt på et forsknings- og utviklingsseminar i Litteraturhuset med alle partiene representert i forrige uke, er han tilfreds med at flere ser ut til å kappes om sektorens stemmer.

Noen peker seg ut. Abelia siler ut Høyre og Venstre med terningkast fem etter en objektiv gjennomgang av hva hvert enkelt partiprogram sier om satsingen på forskning og utdanning.

Undersøkelsen Ottersen viser til er utført av Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, og tar utgangspunkt i partienes parti- og handlingsprogrammer.

Men jeg tar valgkampløfter for det de er. Det er gjennomføringen som betyr noe.

Har kapitulert

De siste fire årenes satsing på feltet er Ottersen derimot lite fornøyd med.

Statsråd Tora Aasland har nok hatt et ønske om å gjøre mye, men regjeringen har ikke innfridd. Det har ikke vært en god nok satsing på forskning og utdanning, sier Ottersen, som mener regjeringen på flere områder har kapitulert.

Selv om det har blitt bevilget mer penger til forskningsinstitusjonene, har det ikke vært noen realøkning. En større del av pengene er øremerket lønn og reformer. Vi har sittet igjen med en mindre pott som vi selv har kunnet styre over til gjennomføring av undervisning og forskning. Det har vi dokumentasjon på, sier Ottersen.

Et paradoks

Det må tenkes helt annerledes enn det har blitt gjort de siste årene. At det økonomiske handlingsrommet i Norge ikke har blitt utnyttet til å satse på forskning og utdanning, grunnlaget for fremtidens utvikling, er helt absurd. Det er et paradoks som surrer i hodet mitt hver eneste dag, sier Ottersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag