Adeccos polske barnehageimport

Det er enorm mangel på førskolelærere - Derom hersker det liten tvil! Men at vi skal gå på Adecco's salgstriks og ta i bruk polske pedagoger i lederstillinger i barnehagene etter 3 måneder på norskkurs er hinsides all form for sunn fornuft.

Vi skal gi Adecco ros for å gjøre noe med førskolelærerkrisen og vil hjelpe sårt trengte barnehageeiere. Det er helt klart at en av barnehagenes viktigste kamper foregår på rekrutteringssiden og aktørene i dette markedet skal få lov å tjene penger så lenge de utgjør en kvalitativ forskjell. Det er måten Adecco gjør det på som er så utrolig provoserende og det viser at de mangler en grunnleggende forståelse av hva barna våre trenger.

Enda mer skuffende er det å lese at rekrutteringsansvarlige velger å se dette som et godt tiltak. Jeg er enig i at dagens situasjon tvinger barnehageeierne til å bruke mer tid og penger på rekruttering. Til dels er jeg også enig i at det kan være lurt å importere arbeidskraft i en periode hvor vi selv bygger barnehager i stort monn, uten at det utdannes flere. Svenske førskolelærere har for eksempel vært å finne i barnehagene våre i en årrekke og her kan nisjepregede forum som for eksempel Skolejobb.no og deres svenske søsterside være et godt alternativ for de som ønsker å markedsføre sine stillinger mot et bredt pedagogisk publikum. Sammen med svenskene og til dels danskene har vi en felles kultur og språkplattform som er enklere å konvertere. Dette bekrefter også suksesshistorier fra barnehagene.

Som nevnt er det språkbarrieren som gjør Adecco"s "polakkimport" til en dårlig ide - og det på flere plan! Jeg betviler ikke de polske kvinnenes pedagogiske kompetanse og omsorgsevne, men det er veldig naivt å tro at 3 måneder på kurs skal være nok til å gi dem ansvaret for barnas språkopplæring. Et annet paradoks er at disse som ledere også skal kommunisere med øvrige ansatte, samt ha ansvaret for kommunikasjonen med barnehagen og hjemmet.

Import av arbeidskraft er uansett ikke noe langsiktig løsning for i lengden kan vi ikke tappe landene rundt oss for pedagoger. For å få bukt med problemet må Utdanningsforbundet og politikere jobbe mot å øke rekrutteringen til førskolelærerstudiene, øke antall studieplasser, samt ha fokus på å tilrettelegge for at alle vi som jobber i barnehage har råd og ork til det!

Liv-Inger Andresen, Tveita

35 år i barnehagen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.