«Adgang forbudt» på Soria Moria

Roger W. Holland får liten glede av tilbudene på Kulturslottet Soria Moria. – Stedet er ikke tilgjengelig, sier han oppgitt. FOTO: LARS ROAR RUD

Roger W. Holland får liten glede av tilbudene på Kulturslottet Soria Moria. – Stedet er ikke tilgjengelig, sier han oppgitt. FOTO: LARS ROAR RUD

Roger W. Holland skulle så gjerne benyttet seg av Kulturslottet Soria Moria. Men han kommer ikke inn!

Klikk på bildet for å forstørre.

Den eneste forbedringen som er skjedd på Soria Moria er at syklene ble fjerna fra rullestolrampen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pubvert Trygve Hoaas er hjertens enig. Høl i huet at det er rampe kun fram til døra.

TORSHOV: Holland sitter i rullestol og er avhengig av rampe og heis. Han vet alt om hvor viktig tilgjengelighet er, og hva det betyr å få bli utestengt fra samfunnet. Soria Moria på Torshov er blant verstingene på tilgjengelighet, mener Holland.

– Sjokkerende!

Han kommer opp til det første platået via en rampe på siden. Men så er det bråstopp.

– Jeg synes dette er sjokkerende. Saken ble tatt opp i 2005, men ingenting har skjedd, bortsett fra at vi fikk bort syklene på handikaprampa, sukker han oppgitt.

Holland kunne tenkt seg en biff på restauranten. Eller nyte et stykke på Torshovteateret. For ikke å snakke om smaken av en pilsner inne på Magneten. Ingen av delene er mulig.

– Stedet er rett og slett ikke tilgjengelig. Jeg er ekte Torshov-gutt og er vokst opp med hagen her. Torshov har jeg frekventert i alle år. Det er sjokkerende, synes Holland, som er leder av Sagene handikaplag og styremedlem i Norges handikaplag, region Oslo.

Les også: Gårdeier lover bedring, men kan ta tid

– Meningsløst

Når Østkantavisa møter Holland, kommer vi i prat med Trygve Hoaas som jobber på Magneten, tidligere La Grotta. Heller ikke her går det an å komme inn med rullestol.

– Vi har jo rampe helt inn til døra, men rampa over dørstokken mangler. Det blir jo meningsløst, og er noe jeg vil ta opp med innehaver. Jeg har faktisk ikke tenkt noe over dette før du tok det opp, sier Hoaas.

Holland synes dette virker lovende.

– Hvis dere får det til, skal jeg være den første til å komme og ta en pils, sier han.

Stortingets lov om universell utforming skal sikre alle adgang i samfunnet. I ytterste konsekvens kan et utested bli stengt om ikke loven følges.

– Jeg ønsker ikke å gå så langt. Vi må finne praktiske løsninger. Jeg har tro på en dialog med Soria Moria, sier Holland.

Han trekker også frem andre steder i bydelen som er stengt for rullestoler.

– Skal du som handikappet ut i Bydel Sagene, har du et problem. Ute i Europa klarer de det. Hvorfor ikke her, spør han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.