RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer deg mot tynn is


ØVELSEN: Gard Schaug (t.h.) og Nicholai Endresen håper folk er forsiktige når de ferdes på isen slik at de slipper å gå i vannet for å redde liv.
ØVELSEN: Gard Schaug (t.h.) og Nicholai Endresen håper folk er forsiktige når de ferdes på isen slik at de slipper å gå i vannet for å redde liv. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen
I helgen sendte to familier små barn ut på 2–3 centimeter tykk is på Sognsvann. Brannvesenet advarer.

SOGNSVANN: Vinteren har meldt sin ankomst og det kan være fristende å legge turen ut på flater som ikke er like tilgjengelige på den varmere tiden av året.

Men vær forsiktig og ha med deg rett utstyr, oppfordrer Oslo brann- og redningsetat.

Tirsdag var mannskap fra Sagene brannstasjon på isen på Sognsvann for den årlige øvingen på dykking under is.

Med motorsag hadde de tatt seg gjennom den 4–5 centimeter tykke isen og trente på søk etter personer i vannet.

– Øvelsen skjerper oss litt og er viktig, sier dykker Gard Schaug.

– Og så er det deilig å fryse litt, sier Nicholai Endresen etter en time i vannet.

Barn på tynn is

Både politiet og brannvesenet har den siste tiden rykket ut flere ganger etter at folk er observert på isen, kort tid etter at det er frosset til.

– I helgen tok vi en tur til Sognsvann. Da gikk to familier med små barn på skøyter på isen ved demningen. Isen var bare 2–3 centimeter tykk her, sier dykker Gard Schaug, som mener det bare er flaks at dette gikk bra.

Vannet var isfritt bare noen dager før barna ble sendt ut på isen.

– Vi er på ingen måte iseksperter og kan ikke si hvor tykk isen bør være. Alt er avhengig av kvaliteten på isen. Denne påvirkes blant annet av strømmer i vannet og inn- og utløp, sier Gard Schaug.

Som et siste pek før vinteren setter inn sender værgudene en god del varmegrader i retning Oslo de kommende dagene. Dette vil gjøre isen enda mer utrygg og svekke kvaliteten fordi isen fryser i flere lag.

Rett utstyr

Skal man ferdes på isen, anbefaler brannvesenet at man utstyrer seg med ispigger og tau og sjekker tykkelsen på isen nøye før man legger ferden utpå. Isfiskerne er blant de ivrigste på å komme seg ut på isen tidlig, men 90 prosent bruker overlevingsdrakt under klærne og er godt sikret.

– Det hadde ikke gjort noe med et isoppsyn i Oslo, sier guttene fra brannvesenet.

Mandag kveld rykket politiet ut til Østensjøvannet etter melding om ungdommer på isen. Brannvesenet var også på vei med dykkerbil, men ble tilbakekalt da ungdommene var kommet seg i land.

– Man er sjanseløs hvis man er alene og går gjennom isen uten rett utstyr. Hvis man skal prøve å redde noen som har gått gjennom bør man ha tau og et flyteelement, sier de.
 

Andre saker fra dittOslo: 

Politiet fant 30 sykler i skogen

Nordstrandsrussen gir titusener til Filippinene

Casuals jakter ranere i Oslo
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere