*Nettavisen* Nyheter.

Advarer mot stråling ved Ruseløkka skole

– Ruseløkka skole er overeksponert for stråling, mener Sissel Halmøy i Folkets Strålevern.

Ruseløkka skole: – Apparatet viser høyere enn 2000 mikrowatt per kvadratmeter, og det burde ikke være mer enn ti, sier generalsekretær i Folkets Strålevern, Sissel Halmøy som også er utdannet sivilingeniør.

Folkets Strålevern er en interesseorganisasjon som ønsker å formidle kunnskap om farlig stråling og hvordan man kan beskytte seg mot dette. Organisasjonen har ingen myndighet, og må ikke forveksles med Statens Strålevern, som er landets fagmyndighet innenfor stråling. Folkets Strålevern mener myndighetene gjør en for dårlig jobb når det kommer til opplysning om stråling.

Sammen med mor til en elev på Ruseløkka, Elise Martens som også er styremedlem i Folkets Strålevern, står Halmøy i skolegården for å måle strålingen elevene daglig blir utsatt for. I tillegg til stråling fra mobilmastene rundt, har skolen trådløst nettverk inne.

Ruseløkka spesielt utsatt

– Ruseløkka er spesielt utsatt for stråling fordi det er så tett utbygd med mobilmaster i sentrum, sier Halmøy.

Vi beveger oss til den delen av skolegården hvor førsteklassingene holder til, og måleapparatet viser fortsatt rundt 2000 mikrowatt per kvadratmeter.

– Det er sørgelig at små barn blir utsatt for dette. Symptomene kommer jo gradvis og kan i verste fall komme fram etter 20 år, forteller hun.

Bekymret for datteren

Martens, som selv reagerer kraftig på stråling, forteller at hun er bekymret for datteren og hennes medelever, og mener det er uholdbart at barn og unge skal eksponeres for stråling uten at de er klar over hva konsekvensene kan bli.

– En del av elevene sier de har typiske symptomer på overeksponering. Tretthet, hodepine, kvalme og søvnforstyrrelser er vanlige eksempler. Det skumle er at mange ikke er klar over hva aktiv stråling kan føre til, forteller Martens.

Den bekymrede moren sier at hun ikke forstår hvorfor ikke skolen kan fjerne de trådløse nettverkene og heller innføre internett via kabel.

– Forskning viser at barn er ca 20 ganger mer mottakelige for giftige kjemikaler enn voksne. Det er ikke gjort mye forskning på barn og stråling, men det er god grunn til å anta at barn er mer sårbare, legger Halmøy til.

Vil følge Vestre Aker

Ifølge henne selv har politikerne i Bydel Vestre Aker blitt mer bevisste på farene ved stråling og blant annet slått av det trådløse nettverket på Slemdal skole. Hun håper nå at Bydel Frogner vil følge etter og skru av det trådløse nettverket på Ruseløkka.

– Det handler om å være føre-var, avslutter hun.

Mer om stråling:

Bekymret for Slemdal-elevene

– Dette skal ikke barn utsettes for

Stråle-skeptikerne slaktes

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.