*Nettavisen* Nyheter.

Advarer mot svindelbrev

Med lovnader om utbetalinger på over 3 millioner norske kroner ble Jahangir fra Haugenstua og kona Khadiza forsøkt lurt av et spillselskap, angivelig fra Spania.

Haugenstua: - Det er skummelt. Vi har aldri oppgitt våre navn eller adresse, eller deltatt i noe lotteri i Spania, men likevel har vi fått brevet i posten, sier en oppgitt Jahangir fra sofaen hjemme på Haugenstua.
Det var for et år siden at de fikk det første brevet. De ble da bedt om å innbetale et beløp i saksomkostinger, før de skulle få utbetalt nærmere 400 tusen Euro, eller over 3 millioner norske kroner. Senere fikk de et nytt brev der de blir bedt om å fakse personalia og kontonummer til et faksnummer i Spania, slik at de kan få pengene de visstnok har vunnet.

Bare tull

Også Khadizas søster, som bor i USA har fått et liknende brev. Hun ble fristet av tilbudet, og ville betale inn beløpet som, i følge brevet, skal gå til saksomkostinger. Imidlertid ba hun sin svoger, Jahangir om råd, og han tok skjeen i egen hånd.
- Jeg kan litt spansk, så jeg ringte nummeret som sto i brevet. Men det viste seg at de ikke kunne spansk i det hele tatt, og da ante jeg ugler i mosen. De hevdet de var seriøse, men verken jeg eller min svigerinne trodde dem.
Jahangir tror mange nordmenn kan ha fått et liknende brev, og ønsker nå å advare andre mot å gå på det forlokkende tilbudet.
- Det har ikke vært kultur for slike saker i Norge tidligere. Det er forbudt ved lov, men nå i det siste har det vært mer fokus på både pyramidespill og andre spill, der hensikten er å lure til seg penger. Jeg vil advare andre som har fått et slikt brev som oss om å sende noe som helst.

Profesjonelle svindlere?

Hvorvidt det er amatører eller profesjonelle svindlere som står bak brevet, vites ikke. Men Jahangir og Khadiza synes det er skummelt at brevet er adressert til dem, med korrekt navn og adresse. I tillegg lokkes det med både penger og egne agenter i brevet, som både er stemplet og underskrevet av "programdirektøren". Hensikten med brevet hevdes å være å øke turismen til Spania.
- Jeg tror mange kan la seg lure, for det høres jo ut som et fristende tilbud. Men jeg vil advare alle mot å sende både penger og opplysninger om seg selv. Det er ikke noe lotteriselskap som står bak. Folk bør tenke seg om to ganger, de har antageligvis ikke deltatt i noe lotteri, og hvorfor skal de da vinne? avslutter Jahangi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag