*Nettavisen* Nyheter.

Advarte mot dårlig sikring

Erling Folkvord (RV) advarte mot dårlig sikring av Trondheimsveien 6 allerede i september. Han mener nåværende gårdeier bør siktes for uaktsomt drap eller medvirkning til uaktsomt drap etter dødsfallet søndag kveld.

TRONDHEIMSVEIEN: I september ble Østkantavisa med Folkvord på befaring i bygningen, som verken var avlåst eller sikret på noen annen måte mot at uvedkommende tok seg inn i bygården.

Usikrede trapper

Synet som møtte Østkantavisas utsendte den gang var ødelagte trapper, store hull i gulvet med flere meter ned til etasjen under, knuste ruter, store biter av glass utover gulvene og generelt store ødeleggelser. Folkvord advarte mot det han mente var en felle for barn og andre på jakt etter en spennende lekeplass eller et midlertidig oppholdssted.
Det hersker vel liten tvil om at dette er et sted det er lett å skade seg alvorlig, uttalte han til Østkantavisa. Etter ulykken søndag er han rystet.
Det er forferdelig at et liv måtte gå tapt fordi en bygård var dårlig sikret. Jeg mener det er viktig at gårdeiere i langt større grad blir gjort ansvarlige for skader som oppstår etter dårlig sikring av bygningene de eier.

Foreslo kommunalt boligtilsyn

I oktober foreslo Folkvord for bystyret at kommunen skulle opprette et eget boligtilsyn. Et sted publikum kunne henvende seg med klager og forvente umiddelbar reaksjon.
Jeg ser for meg et tilsyn som får arbeidsrom, og anledning til å reagere raskt ved henvendelser om dårlig sikring av bygninger. På den måten vil vi i langt større grad kunne unngå ulykker av denne typen, tror Folkvord.

Ulåst

Østkantavisa tok kontakt med Leif Botolf Hesle som eide gården i september, og informerte han om det ulåste bygget. Da mente han at bygget hadde vært avlåst i utgangspunktet, men at uvedkommende måtte ha brutt seg inn i bygningen, og svarte følgende i en mail etter henvendelse fra Østkantavisa vedrørende byggets tilstand.
"Var selv inne i Trondheimsveien i går. Da var eiendommen avlåst, og dør til huset skrudd igjen. Vi har dessverre tydeligvis ut fra det du sier hatt uvedkommede på besøk som har brutt seg inn. Heldigvis har vi ikke fått beskjed om at noen av disse er skadet."
Østkantavisas inntrykk var et ganske annet da vi var på stedet første gang, men da vi oppsøkte bygget noen dager senere hadde gårdeieren ganske riktig låst av inngangsdøra til bakgården med en stor kjetting. I september uttrykte Hesle et ønske om å få revet gården så snart som mulig, bare han fikk de nødvendige tillatelsene i orden.
"Det foreligger rammetillatelse for riving av bygget , og vi har igangsettingssøknad for riving til behandling inne hos Plan- og bygningsetaten. Behandling av søknader etc. tar mye tid, og derfor er bygget fortsatt ikke revet. Vi håper det imidlertid blir revet i løpet av de første uker."

Omtrent fire måneder senere, søndag kveld denne uka, mistet altså en 31 år gammel kvinne livet etter å ha blitt truffet av murstein fra bygningens tak.

Dypt tragisk

Nåværende eier av bygården i Trondheimsveien 6, advokat Johan Dahl Kongsvik, omtaler ulykken som dypt tragisk. Han ønsker ikke å kommentere Erling Folkvords påstand.
Det får Folkvord stå for selv. Jeg kan selvsagt ikke kommentere utfallet av politiets etterforskning av en dypt tragisk sak som dette, sier Dahl Kongsvik til Østkantavisa.
Han kjøpte bygården fra Leif Botolf Hesle den 15. november i år.
Vi ventet på å få tillatelse til å rive gården med tanke på oppføring av nybygg. Dette har imidlertid tatt lang tid, da flere interesser har ønsket å verne fasaden. Vi har fortsatt ikke fått tillatelse til verken å rive eller oppføre nybygg på den aktuelle tomten, sier han.
Eieren er beredt til å ta ansvar for ulykken.
Det er mitt ansvar alt sammen. Det er veldig trist for familien til kvinnen som døde, og jeg vil ta kontakt når det passer for de pårørende, avslutter Dahl Kongsvik.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.