Gå til sidens hovedinnhold

Åffer det er viktig å stille spørsmål

Bjørndal Barne- og Ungdomsteater leverer nok en knallsuksess når de denne uken spiller "Åfferdea?"

Bjørndal: Sist søndag satt replikkene som de skulle og ingen i salen kunne merke en eneste premièrenerve blant de 16 jentene i ensemblet som i år spilte et stykke som opprinnelig er skrevet for barn, men som har et budskap som passer svært så godt også for voksne. Og når stykket er så velspilt, skjønner vi godt en mor i salen som utbrøt "Jøss, så fort dette gikk", da oldemor i stykket annonserte hva man kunne få kjøpt i kiosken ved pausestart.

Bare Dea

"Åfferdea?" eller skuespillet om jenta som var så fæl til å spørre, handler om lille Dorotea som ikke vil ta noe som helst for gitt og som spør og spør til noen gir et svar hun kan forstå.

Etter hvert får hun bare navnet Dea. Eller Åfferdea. Og mens søstrene fordyper seg i sine hobbyer (kunnskap, sport og jåleri), har Dea øyne, ører og munn og mæle med seg når en dag slemme Herr Grå overtar kongeriket og arresterer alle som ikke vil gjøre som han vil. På sin vei treffer hun et marsvin som synes det er så dumt at Dea spør og spør. Vi skal ikke fortelle hvordan det hele ender. I stedet anbefaler vi dem som har anledning selv til å ta en tur Bjørndal skole i morgen eller lørdag for å se selv. Stykket passer for hele familien.

Mye talent

Jentene har hatt en takknemlig og velskreven tekst å arbeide med, men alle vet at den beste tekst kan raseres av skuespillere uten talent. Det er ikke tilfellet på Bjørndal. Instruktørene har gjort en god jobb med å lage en forestilling som flyter flott og der hver minste karakter har betydning. Marie Sanning Thoring som Dea og Annika Herrestad som marsvin utmerker seg, men enhver skolerevygruppe skal være svært takknemlig om en av jentene fra årets trupp melder sin interesse. Nordstrands Blad gleder seg alt til neste års oppsetning.

Åfferdea?

Stykket er skrevet av den folkekjære forfatteren Ebba Haslund så langt tilbake som i 1981 og er blant andre satt opp av Amnesty International Norge. Vesle Dea som spør er et bevis på hvor viktig ytringsfriheten er og handlingen i stykket viser hvordan samfunnet kan bli om folk sløves til å ikke bruke denne retten.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar