RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Afrika og kongens fortjenestemedalje


Her lever jeg godt, sier Klara Lie fra balkongen i Jacob Aalls gate. FOTO: JULIE MESSEL
Her lever jeg godt, sier Klara Lie fra balkongen i Jacob Aalls gate. FOTO: JULIE MESSEL
Klara Lie (75) fra Majorstuen kom nylig hjem fra et tre måneders lang forelesningsreise i Uganda. Det er verken første eller siste gang hun tar internasjonale sosialmedisinske oppdrag.

MAJORSTUEN: - Jeg savner Uganda hver dag, sier hun da Lokalavisen Frogner treffer henne hjemme på Majorstuen.

- Det imponerte meg stort. Det er et land med ekstrem fattigdom, et stort antall hiv- og aids-syke, og likevel svært positive mennesker, sier hun vel hjemme i Jacob Aalls gate.

Hun reiste som en av seks seniorer med ulik fagbakgrunn i i regi av Normisjon, til Teso bispedømme nordøst i Uganda.

Lokalt og internasjonalt

For noen er kanskje Klara Lie kjent som politiker i Bydel Frogners BU-utvalg og bystyret. I Norge, som i store deler av verden, er hun kjent for sitt sosialmedisinske engasjement. Så var det nettopp dette hun fikk Kongens fortjenestemedalje i gull i 2008. Takkevistitten til Slottet måtte hun utsette på grunn av Ugandaturen til februar i år.

- En stor ære. Jeg legger ikke skjul på det. Det synes jeg var svært hyggelig, sier hun om å bli tildelt den gjeve medaljen.

Klara Lie bærer på en lang historie i helsetjeneste. Hun er utdannet sykepleier fra Røde Kors i Stavanger så tidlig som i 1952. Siden det har det bare ballet på seg, med utdannelser, yrkeserfaring og verv. Lie er Oslos første narkotikakonsulent, der hun jobbet fra 1971-1987 i osloskolene og på landsbasis, og er utdannet helsesøster og familieterapeut. I 1996 ble hun Cand.polit ved Universitet i Oslo. Men det er gjennom sitt praktiske virke at den virkelige Klara Lie trer frem.

- Jeg har alltid engasjert meg i å bidra til et bedre samfunn.

CV-en til Klara Lie er lang; yrkeserfaringene hennes mange.

Kunnskap

Før Lokalvisen Frogners utsendte er satt seg ned i Jacob Aalls gate har vi snakket om tjenesteopphold i USA, Sør-Amerika, Kina, Taiwan og naturlig nok Afrika; som er grunnen til at jeg er på besøk.

For hvordan opplever en, om ikke akkurat gammel, så i alle fall tilsårskommen dame som Klara Lie å være på forelesningsturné som helsearbeider i et av verdens fattigste land:

- Helt fantastisk! Jeg besøkte skoler, barnehager, fengsler og flyktningeleirer. Da en rektor kom og spurte om jeg ikke kunne snakke om hiv og aids til barn i barneskolen, ble jeg først litt perpleks: Snakke til så små barn og dette? Naturligvis, alle her har noen i familien med denne sykdommen. Det er nå vi må snakke om det, sa rektoren.

- Jeg vred nok fokus til også å omfatte alkohol som ogaså var et stort problem i Uganda.

Vel hjemme på Majorstuen er hun like ivrig som hun antakeligvis var som helsesøster i Baqua flyktningeleir i Jordan i 1969: Et oppkomme av sosialmedisinsk kunnskap.

Lokalavisen Frogner gratulerer med Kongens fortjenestemedalje i gull!

Uganda hver dag

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere