*Nettavisen* Nyheter.

Afrikansk curry

Innenfor korallrev og hvite strender har Mauritius et etnisk mangfold som snart er tilgjengelig også for norske charterturister.

Welcome to Mauricius, hilser en kristen indisk guide med fransk aksent. Varmen og luftfuktigheten kjennes bak nordiske klær. Klokka 05.15 lyder suggererende sega-trommer på flyplassens nattehimmel.

Mauritius er en afrikansk republikk i Det indiske hav. Statsministeren er hindu, visestatsministeren muslim, sportsministeren kineser og de som eier hotellene, er franske. Øya har flust av feriedager, for her feires kristen jul, kinesisk nyttår, muslimsk ramadan og indisk lysfest.

Likevel er den frodige øya først og fremst kjent som et turistparadis. Ingen land har bedre og vennligere service, ifølge Lonely Planets reisehåndbok. Øya har flust av rimelig arbeidskraft, dessuten er den jevne mauritianer vennligheten selv og elsker å prate. Ligger du på stranden og begynner å bli litt sulten, er det bare å veive på strandservice: Med mobil vogn eller til fots kommer kelnere og tar opp bestilling på pizza, sandwich eller drikkevarer.

Hei, har du lyst på smykker eller skjorter? Dovne turister snur seg i solsenga og pruter lykkelig. For de fleste her snakker engelsk eller fransk, strandselgeren har gjerne flere års skolegang.

Sukker og syklon

Mange mennesker kommer hit i januar eller februar i håp om å få oppleve en syklon, smiler vår guide. Den årlige syklonen sveiper over øya med vind og kraftig regn, men gjør sjelden store skader. Alle blir likevel bedt om å holde seg innendørs når det raser som verst.

Den årlige syklonen er årsaken til at store deler av øya er dekket av sukkerrør. De tåler en vindkule. Museet L'Aventure du Sucre, ligger like utenfor hovedstaden Port Louis. En gammel sukkerfabrikk er blitt et lekkert museum som viser hvordan afrikanske slaver og indiske arbeidere jobbet for å foredle sukkerrør. Til 15 forskjellige sukkertyper, sprit og strøm.

I museumsbutikken kan du smake deg gjennom de 15 sortene med brunt sukker eller drikke spesialiteten rom med sukker i. Og tenke på de 70.000 afrikanske slavene som endelig ble frigitt i 1835.

Enda gjør alle de store lavasteinene fra tidligere utbrudd på vulkanøya at det er vanskelig å høste sukkerrørene maskinelt.

Død dronte

Den sørlige delen av Mauritius er ikke dekket av hvite sandstrender. Og det er ikke overalt det er like fint å bade. Noen strender er rett og slett for langgrunne. Men der du vasser uti det klare vannet og ser ned på bunnen, kan du se rester av korallrev og noen merkelige tanglignende skapninger sjøpølser. Det er et mykt og slimete sjødyr som lever et stillestående og ufarlig liv på bunnen og kan være til stor glede for nysgjerrige strandløver.

Korallrevene byr på fantastiske opplevelser rett under vannflaten. Rundt hele øya kan du snorkle eller dykke blant fisk i forbløffende farger, skummel moreneål og lattermilde delfiner.

Det dyret som får mest oppmerksomhet på Mauritius, døde ut for flere hundre år siden. Dronten, eller the dodo, er blitt symbolet på menneskets destruktivitet og grådighet. Da nederlenderne kom til øya på 1700-tallet, ble de møtt av noen store fugler som ikke kunne fly. Fuglene var ikke redde for mennesker, og ble enkelt bytte for jegere. I løpet av kort tid ble drontene totalt utryddet. For så å gjenoppstå i alle mulige souvernirer, tegninger og bøker.

Gud og mat

Utenfor hindutempelet står en prest i tøfler og snakker i mobiltelefon. Når vi kommer gir han oss en rød flekk i panna og sier fram en velsignelse fra Shiva. Guden står ute i vannet ved tempelet, helt blå fordi han har drukket gift for å redde menneskeheten. Hit kommer troende hinduer med mat og blomster i offergaver. Presten ringer i en skipsklokke når folk går inn til messe. Det er uhøflig å komme uanmeldt på gudevisitt.

Den kreolske maten er virkelig mat for guder. En blanding av verdens beste kjøkken det franske, det kinesiske og det indiske med rikt tilfang av sjømat, grønnsaker og krydder. I det tradisjonsrike markedet i Port Louis kan du stå og prute i den vakre grønnsakshallen, i en yrende kakofoni av salgsrop.

På kjøkkenet i herskapshuset ved navn Eureka litt utenfor byen, fikk vi lære noen av Mauritius' små spesialiteter. Det var stas å smake sine egne konvoluttbrettede samosa. Likevel er dette ingenting mot å sitte på en restaurant med palmetak helt ute på stranda; spise retter som dufter av karri og sitron og se stjernene glitre over Det indiske hav.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag