*Nettavisen* Nyheter.

Ahmadija-moskeen åpnet 17 år etter byggestart

HØYTIDELIG: Mirza Masroor Ahmed leder en stille bønn ved avduk ingen av minneplaketten. Foto: FOTO: MARION JULIUSSEN

Etter en lang og vanskelig byggeperiode, ble moskeen på Furuset åpnet fredag.

Klikk på bildet for å forstørre.

FLOTT BYGG: Moskeen ble påbegynt ved innkjøp av tomta i 1994. Etter mange års slit, kamp og trusler er den nå endelig ferdig. Foto: FOTO: MARION JULIUSSEN

Klikk på bildet for å forstørre.

VAKTHOLD: På grunn av trusler underveis i byggeprosessen, var politiet synelig til stede på åpningsdagen. Foto: FOTO: MARION JULIUSSEN

Klikk på bildet for å forstørre.

BUDSKAP: Fred, respekt og kjærlighet er viktig for Ahmadija-muslimene. Foto: FOTO: MARION JULIUSSEN

FURUSET: – Det er en stor dag i dag, forteller Shehla Ashraf, leder av moskéens kvinnegruppe.

Del på Facebook

Hun er en del av ca. 2000 medlemmer av Ahmadija-bevegelsen som bor i Norge. De aller fleste i Oslo, og på Furuset bor det hele 85 familier.

– Vi har jobbet mye, i mange år, det har vært et slit. Og vi har mottatt alvorlige trusler underveis. Men i dag er vi glade!

Huset som nå endelig er ferdig har kostet 103 millioner og er finansiert av medlemmer fra hele verden og ble innviet av menighetens åndelige leder på verdensbasis, Mirza Masroor Ahmed. Han er en etterkommer av Mirza Guhlam Ahmed, mannen som startet den islamske bevegelsen i 1889.

Både Ashraf og andre dittoslo snakker med på denne viktige dagen forteller om hærverk under byggeperioden, tagging og vindusknusing. Sterke krefter i det muslimske miljøet har vært i sving for å hindre byggingen av moskeen.

Hvorfor?

Ikke-muslimer

Ahmadija-muslimene har vært forfulgt og utsatt for massakre i flere år. I mai 2010 ble bortimot 100 av medlemmene drept i Lahore i Pakistan. Handlingene utføres av radikale og militante sunnimuslimske grupper.

Årsaken er at denne delen av det muslimske miljøet betrakter Ahmadija som ikke-muslimer. I hovedsdak handler det om forskjellige måter å tolke Koranen på, forteller Mahmood Ahmad Ayaz, som er talsmann for menigheten.

Det storfine besøket for anledningen, gjorde at politiet valgte å stille med strengt vakthold under åpningen.

Ønsker fred og dialog

– Hva er forskjellen?

Ayaz forteller at Ahmadija er i mot Jihad som betyr hellig krig. Dette er en feiltolking av Koranen som resulterer i vold og terrorisme. De mener at ingenting kan vinnes med sverd, men at fred, respekt og kjærlighet er og blir Koranens budskap. De mener forhandlinger og dialog er veien å gå. Dessuten er det viktig å respektere det landet man bor i, selv om det er annerledes enn det man kommer fra, fremhever han.

– Jeg takker Gud for at vi greide å bygge moskéen. Og jeg takker alle naboer i lokalmiljøet, alle politikere som har støttet oss og staten som har bidratt med noe økonomisk hjelp.

Les også:

Moskeen fullføres

Bygger i sneglefart

Minareten på plass

Moskeen er ferdig og snart i bruk

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag