Aker-innhold skal spikres før 20. januar

Jan Bøhler, leder Oslo Arbeiderparti og Nina Bachke, nestleder Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre for Arbeiderpartiet, holdt pressekonferanse i etterkant av eiermøtet som ble holdt knyttet til Aker sykehus' fremtid.

Jan Bøhler, leder Oslo Arbeiderparti og Nina Bachke, nestleder Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre for Arbeiderpartiet, holdt pressekonferanse i etterkant av eiermøtet som ble holdt knyttet til Aker sykehus' fremtid. Foto: FOTO: JULIE MESSEL

Aker sykehus oppgraderes fra lokalsykehus, til samhandlingsarena som skal komme hele Oslo til gode.

Robin Kåss fra Helse- og sosialdepartementet underskrev protokollen.

GRORUDDALEN/OSLO: Eier av Aker og Ullevål sykehus vedtok i dag morges at hva som skal ligge til Aker sykehus, må sprikres innen 20. januar 2011.

LES OGSÅ: Legevakten flyttes til Ullevål, med Aker sykehus som legevaktsbase

– Vi er jublende glade over at en dato for konkrete planer nå er sattt, og at Akers innhold nå skal forsegles, sier leder av Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler.

Han har fulgt Aker-prosessen tett det siste året, og har sett seg grundig lei av at så lite konkret foreløpig er kommet ut av arbeidet rundt samhandlingsreformen, hvis ambisjon er å styrke helsetjenestene i Oslo.

– Vrient

Han opplever at kommunikasjonen med Oslo universitetssykehus har vært særs vrien.

LES OGSÅ: Krever evaluering før Aker sykehus tømmes

– Dette vedtaket gjør at det ikke er mulig å gjøre omleggingen av Aker på noen annen måte, enn det som her er vedtatt. Vedtaket er en formalisering av de politiske signaler som tidligere er gitt, sier Tore Hagebakken (ap), 2. nestleder Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Han understreket, som Oslo Arbeiderparti tidligere har vært opptatt av, at omleggingen av Aker må skje på en trygg og forsvarlig måte.

Aker sykehus' venner: – Vi lar oss ikke skalte og valte med

Tømming

Motstanderne av nedlegggelsen av Aker sykehus har stått steilt på at Aker ikke kan tømmes, før konkrete føringer for hva sykehuset skal inneholde er på plass.

– Det slipper vi nå. Vi imøteser konkretiseringen av hva som kal ligge hvor i den nye samhandlingsreformen knyttet til sykehusene i Oslo, uttalte Bøhler.

Navnet Oslo universitetssykehus HF Aker sykehus, blir en realitet, og Aker blir, ifølge vedtaket, et selvstendig samhandlingssykehus, til tross for at det fremdeles underlegges Ullevål universitetssykehus.

Etterlyser engasjement

Nina Bachke, nestleder i Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre understreker at hun nå forventer et dedikert engasjement og etterlyser entusiasme fra Oslo kommune for å få til dette på best mulig måte for Oslos befolkning.

Sentralt i videre forhandlinger mellom Oslo kommune og Ullevål universitetssykehus blir hvor de forskjellige spesialiseringer skal ligge.

– Frem til nå har man ikke fått eksempelvis den beste behandlingen for slagpasienter, dersom man ikke har bodd i rett bydel og sognet til Ullevål. Det endres nå, sier Jan Bøhler.

Han trekker frem behandlinger som skal være Akers spesialfelt i fremtiden, som pasienter med rehabiliteringsbehov, livstillssykdommer, kroniske lidelser, psykiske problemer og rusmiddelavhengighet, samt eldre med sammensatte lidelser og mennesker i livets sluttfase.

Deadline

– Oslo har hatt et for dårlig tilbud om knyttet til palliativ behandling. Det håper jeg vi nå får en endring på, sier Bøhler.

Han er særlig glad på de ansatte på Aker sykehus’ vegne.

– Det at man nå setter en deadline for hva Aker som samhandlingsarena skal inneholde, er viktig for oss.


Vedtaket legger også til grunn for at man, til tross for at det er vedtatt i Oslo bystyret at ny storbylegevakt skal legges til Ullevål, tar opp igjen denne diskusjonen, og diskuterer dette med Oslo kommune på nytt.

– Særlig storbylegevakten er et viktig tema. Jeg mener at mye av den diskusjonene er knyttet til hva en storbylegevakt, og med hva slags type kirurgi denne skal inneholde, uttalte han.

Foretaksmøtet ble holdt mellom statssekretær Robin Kåss (Ap), fra Helse- og sosialdepartementet og Randi Talseth fra styret i Oslo universitetssykehus. Knut Even Lindsjørn (SV) var også tilstede.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag