*Nettavisen* Nyheter.

Akers skjebne avgjøres nå

Oslo universitetssykehus avgjør hvorvidt Aker skal leve eller dø i sitt styremøte onsdag. Foto: Anita L. Hanken.

I dag tar styret i Oslo universitetssykehus avgjørelsen om Aker sykehus framtid.

AKER SYKEHUS: Etter all sannsynlighet vil styret vedta en nedleggelse av Aker sykehus, med avhending av eiendomsmassen.

Styreleder Steinar Martinsen har tidligere gitt bystyrepolitikerne inntrykk av at Aker i verste fall får beholde en rekke sykehusfunksjoner. Men i saksinnstillingen er dette svært vagt formulert. Det setter sinnene i kok hos politikerne.

Krever å bli tatt på alvor

Helsebyråd Sylvi Listhaug har i et brev til Martinsen uttrykt frustrasjon over at styret ikke ser ut til å ta hensyn til bystyrets høringsuttalelse.

– Jeg ser med stor forundring at administrerende direktør i forslaget legger opp til en rask avhending av eiendomsmasse på Aker sykehus. Jeg mener det vil være klokt å avvente dette til kommunen og Oslo Universitetssykehus/ Helse Sør- Øst har fått satt seg ned og planlagt hvordan en skal organisere seg i forhold til Samhandlingsreformen, skriver Listhaug i brevet.

Hun ber styret avvente vedtak om salg av eiendomsmassen inntil man ser fremtidens behov.

– Jeg ber også styret ta et samlet bystyre på alvor og imøtekomme vårt krav om å gjennomføre en evaluering før en beslutter å flytte flere pasienter fra Aker til Ahus, skriver Listhaug.

– Skuffet

Helsebyråden sier til Lokalavisen Groruddalen at hun er skuffet.

– Det er få saker bystyret er enige om, men når et samla bystyre står bak en høringssuttalelse, burde det veie tungt. Når helseforetaket er mest opptatt av penger, er det et uttrykk for desperasjon. Da er det den rødgrønne regjeringas ansvar å gripe inn, sier hun.

Nå krever Listhaug helseministeren på banen.

– Jeg håper styret i OUS tar ansvar og tenker på pasientenes beste. Men ellers er det bare helseministeren som har mulighet å gripe inn. Det burde hun gjort for lenge siden, slik at de ansatte hadde sluppet å leve så lenge med denne usikkerheten, sier Listhaug.

– Ble advart

Varaordfører Aud Kvalbein (Krf) har tidligere advart sine bystyrekolleger om å gi Oslo universitetssykehus (OUS) «lilllefingeren».

Hun mener det var galt av Ap, H, SV og V å være åpne for at Aker kunne fylles med andre sykehusfunksjoner.

– Nå kommer sannheten fram. OUS vil ikke fylle Aker med sykehus i det hele tatt. Det er nok mer fristende å selge et sykehus som går i balanse og bruke pengene til den store økonomiske ubalansen som er i Helse Sør-Øst, sier Kvalbein.

Hun mener flertallet dobbeltkommuniserte ved ikke å stå samlet bak et vedtak.

– Det går ikke an for flertallet nå etterpå å si at de ble lurt. De ble advart av oss andre i mindretallet. Flertallet har selv bidratt til å gi OUS denne muligheten, sier Kvalbein.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.