Akerselva opp i dagen

Akerselva hadde fra 1800-tallet en viktig funksjon i forbindelse med kraftproduksjon og kjøling i ulike industriproduksjoner i Nydalen. Nå skal den opp i dagen igjen.

Nydalen: Nydalen ble, med start i 1853, utbygget av Christiania Spigerverk. I 1950-årene la Spigerverket beslag på hele Nydalen sør for dagens Ring 3, med store fabrikkhaller og flere tusen ansatte, før den lå ganske øde og nedslitt i noen år. Dalen er i dag gjenstand for en storstilt omforming i takt med moderne boligutbygging og næringsvirksomhet.

Nye arbeidsoppgaver

- Her lå, blant annet, det gamle galvaniseringsverkstedet til Christiania Spigerverk, som i 1960 ble modernisert. Dette medførte at Akerselva ble lagt i en betongkulvert under verkstedet fra Gullhaug bro til Bjørsheim bro, sier prosjektleder Geir Vaagan fra Avantor ASA.
Vi står rett på nordsiden av Bjørsheimbroa, som snart skal fjernes, ved det nye Studentsamfunnet i Nydalen. Nå ser Akerselva igjen dagens lys. - Akerselva får nye arbeidsoppgaver. Nå skal den ligge, blott til lyst, og opp i dagen nedenfor det nye boligprosjektet "Solsiden", lage vannspeil, være bosted for både kreps og ørret, og er pensjonert fra det tidligere slitet under industrialiseringen av landet vårt, sier Vaagan.

Forurenset masse fjernet

- Bare for fem-seks år siden så det ganske så annerledes ut her enn i dag. To av de tre løpene i den gamle kulverten nedenfor Gullhaug bro er fjernet, men en ligger nedgravd fremdeles på østsiden av vannløpet, og fører deler av "den gamle og grå" nedover mot havet, informerer prosjektlederen.
Alle tre kulvertene er fjernet litt lengre ned i elvedraget. Et trappearrangement er konstruert langs elvebredden nedenfor "Solsiden" for at befolkningen igjen skal få direkte kontakt med elven. Trapper og pullerter i granitt, importert fra Kina, med små, blå lysdioder er på plass langs promenaden. En damluke, tilsvarende den i selve uttaket i Maridalsvannet ved Oset, er bygget i elva rett nord for Studentsamfunnet for å heve vannspeilet. Den rødlige granitten, som ligger på vestsiden av elvebredden her, er den opprinnelige steinen fra Nydalens tidligere glansdager med den gamle Bjørsheimdammen og demningen som lå her.
- Forurenset masse fra Spikerverkets tid er enten fjernet eller pakket inn i plastduk og leire i henhold til krav fra Statens Forurensningstilsyn, kan Geir Vaagan fortelle.
Noe gammelt og mye nytt. Nydalen, med elva som en pulserende nerve gjennom bydelens sentrum, tar stadig form, og vi gleder oss over nok en strekning langs elva vi kan nyte under søndagsturen eller til lunchpause i det fri.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.